Пољопривредници између старог и новог Закона

Иако је нови закон о пољопривредном земљишту донет пре месец и по, Министартсво још није донело подзаконска акта која ће прецизније дефинисати поједине чланове закона. Надлежни обећавају да ће они бити донети у најкраћем могућем року. Пољопривредници страхују да непрецизне одредбе закона могу да угрозе доношење годишњих програма за закуп земљишта и отворе врата малверзацијама.

Софија Врбашки из Мола има фарму са 160 крава и тренутно, по старом закону, на основу права пречег закупа, рентира око 110 хектара државне земље. Од новог закона очекује да ће више помоћи сточарима.

"У принципу, нама закон одговара зато што ће бити закуп на неки дужи период. До сада смо га добијали на годину или три. Тренутно у локалној самоуправи не знају како ће га применити зато што је опет донет у задњи моменат. Има ту и неких подзаконских аката која касне, има ту реституције, која не зна нико како ће то да се заврши", каже Софија Врбашки.

Из Асоцијације пољопривредника траже да буде појашњено шта се примењује по старом, а шта по новом закону. Такође, захтевају и прецизирање и строго поштовање новог закона.

Мирослав Киш из Асоцијације сматра да је важно надлежни дефинишу и право првенства, право пречег, јавно надметање и продају земље пољопривредницима са ограничењем до 20 хектара.

"Ми очекујемо да овај закон неће бити само за велике системе, него да ће и друге одреднице закона бити у интересу малих пољопривредника и зато апелујемо да се закон спроводи и да што пре донесу подзаконске акте", каже Киш.

Надлежни обећавају да ће, иако имају рок од две године да донесу подзаконска акта, то учинити у најкраћем могућем року.

Вршилац дужности директора Управе за пољопривредно земљиште Драгана Гођевац Обрадовић истиче да се Закон тренутно примењује без икаквих проблема, без обзира на подзаконске акте.

"На годину 2015. се односе све законске одредбе које су биле предвиђене старим законом, тако да нема никаквих проблема у тренутној примени. Са агроекономском годином 2016-2017. ће већ бити израђени подзаконски акти, тако да нема никаквих проблема", наводи Гођевац Обрадовић.

Драган Гламочић, премијеров саветник за пољопривреднике такође наглашава да све оно што је почето у 2015. години мора да се заврши по закону који је тада важио.

"Не могу пољопривредници да бирају оно што ће им се више свидети. Наравно, када почну нови програми да се доносе, ићи ће се по новим правилима и онда ће се све примењивати по новом закону", каже Гламочић.

Надлежни обећавају и да ће се годишњи програми за издавање земљишта у закуп, које локалне самоуправе и Министарство треба да одобре до 31. марта, правити по новом закону и на основу подзаконских аката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво