Читај ми!

Ко може да седне у руководећу фотељу

Нови Закон о јавним предузећима, који је Влада недавно усвојила, упућен је у парламент по хитном поступку. Њиме се, поред осталог, пооштравају услови за избор директора и предвиђа транспарентније пословање јавних предузећа. Од закона се много очекује у Влади, док опозиција верује да се доноси у предизборне сврхе. Невладине организације поручују да је кључно да се нове одредбе и примењују.

Ко убудуће пожели да седне у руководећу фотељу јавног предузећа, мораће да има диплому четворогодишњег факултета и пет година радног искуства, од чега макар три у јавном предузећу. Непожељна ће бити партијска књижица.

Дубравка Дракулић, помоћник министра привреде, каже да је циљ тог решења да се минимализује утицај странака на рад јавних предузећа.

"Желели смо да уведемо професионализацију, одговорно корпоративно управљање у јавна предузећа, да индивидуализујемо одговорност у тим предузећима", каже Дракулићева.

Осим строжих услова и краћих рокова за избор руководилаца, дисциплину ће, верују, увести и остале новине. Укида се извршни одбор, који је био сувишан, забраном оснивања другог јавног предузећа исте делатности неће се више прикривати губици, а обавезом да на интернет страници објављују биографије руководилаца и програм пословања, радиће се транспарентније. Подршка писцима закона стиже од премијера.

"Очекујем, наравно, много од тога, јер ће то додатно унети ред и додатно реформисати. Иако мислим да су и људи у Светској банци и ММФ-у макар делимично задовољни оним што смо успели да постигнемо у делу јавних предузећа, не у свим, ја још нисам сасвим задовољан", каже премијер Александар Вучић.

Закон ће се наћи пред посланицима, највероватније следеће недеље. Они већ сада имају подељена мишљења.

Александра Томић из СНС-а каже да професионализација тих предузећа захтева аполитизацију. "Мислим да је и Српска напредна странка то показала недвосмислено онога тренутка када су њени функционери дали оставке на друге функције које су имали", каже Томићева.

Марко Ђуришић из СДС-а сматра да је то предизборни закон који треба да убеди грађане да ће после избора бити другачије, с обзиром на то да је, како истиче, закон донет пре неки дан на седници Владе и упућен у Скупштину по хитном поступку. 

Иако текст предлога оцењују бољим од актуелног закона, у Транспарентности напомињу да је за његов успех потребно више.

Златко Минић из "Транспарентности Србија" каже да је питање воље да се закон примени а да је закон из 2012. године, још важећи, имао неке добре антикорупцијске одредбе, али је проблем што значајни делови тог закона уопште нису примењени, није постојала воља.

"Једноставно, Влада је одлучила да не распише конкурсе у неким јавним предузећима, а неки конкурси који су расписани пре више од две и по године до дана данашњег нису окончани", каже Минић.

У Србији има 727 јавних предузећа, од чега је 36 основала Република, а 691 јединица локалне самоуправе. Често се називају водећим проблемом српске привреде због губитака које поједина од њих праве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво