Хочевар: Састанак од миленијумског значаја

Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да је сусрет поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање и патријарха московског и све Русије Кирила од миленијумског значаја.

"Тај сусрет је изванредно важан, драгоцен али уједно и нешто најнормалније и логично ако гледамо хришћанство", рекао је Танјугу Хочевар уочи састанка патријарха Кирила и папе Фрање 12. фебруара на Куби.

Наводећи да је тешко рећи шта се може очекивати од сусрета, те да је најважније дати праву вредност сусрету, он је оценио да је потребно тај сусрет надопуњавати још јачом теолошком доктрином.

Каже да очекује почетак нечег новог - интенизвнији дијалог са такозваном словенском православном црквом што је од великог значаја зато што су се управо словени на неки начин поделили на католике и православне.

Сусрет се, по њему, може још више ценити ако се зна у каквим историјским условима су били христијанизирани Рруси.

"Зато мислим да је овај сусрет од изванредног карактера и да смо сви позвани да се молимо да тај дијалог иде континуирано даље. Онда ће то имати велику и снагу, али и значење за све’’, рекао је Хочевар и додао да је то и свим политичарима позив и надахнуће.

Београдски надбискуп је оценио и да сусрет између, социолошки гледано, најачег патријарха унутар православних аутокефалних цркава и светог оца нужно сам по себи покреће јачи дијалог између Рима и свих аутокефалних цркава па тако и са Српском православном црквом која има добре односе са московским патријархом.

Како каже, сада ће бити олакшан дијалог.

"Из искуства гледано видео сам да је СПЦ, што је разумљиво, увек радила у сагласности са московским патријархом и будући да је сада направљен велики корак то нужно доводи нове резултате на том подручју"’’, рекао је Хочевар додајући да нема сумње да сусрет папе и руског патријарха нужно повлачи остале кораке.

Подсетивши да би ове године све аутокефалне православне цркве требало да славе сабор и да се у Католичкој цркви искрено радују томе јер свако веће заједништво између свих аутокефаклних цркава нужно доводи са собом веће и интензивније договоре са светом столицом, он је оценио да то отвара могућност да свети отац брзо посети Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво