Читај ми!

СПЦ: Сусрет два поглавара подстицај дијалогу у остатку света

Портпарол Српске православне цркве (СПЦ), епископ бачки Иринеј, поздравио је предстојећи сусрет папе Фрање и поглавара Руске православне цркве (РПЦ) патријарха Кирила у Хавани 12. фебруара и изразио наду да ће то бити подстицај миротворном дијалогу двеју хришћанских цркава и у другим деловима света.

"СПЦ изражава наду да ће предстојећи разговор бити подстицај миротворном и истинољубивом дијалогу и у другим деловима света, па и на нашем подручју, где православни Срби вековима живе са суседима и браћом римокатоличке вероисповести – у Хрватској у последње време, нажалост, као дефакто грађани другог реда, за понеке нежељена заједница, уместо као црква равноправна пред државом, за шта се не залаже само наша СПЦ, него и сам папа Фрања и Света столица у целини", казао је Иринеј, а саопштила СПЦ.

Наведено је и да СПЦ подржава напоре двојице поглавара да у дијалогу и сарадњи с најодговорнијим представницима хришћанског света пронађу "делатне одговоре на трагичне догађаје који стоје пред савешћу читавог човечанства, а то је у првом реду геноцид који се врши над хришћанским становништвом Блиског истока и знатног дела Африке".

Поглавари две највеће хришћанске цркве разговараће о прогону хришћана на Блиском истоку и у другим деловима света и потписати заједничку декларацију, најављено је раније из Ватикана и Москве.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво