Министарство: Већа овлашћења суда у случају "несталих беба"

Нацрт закона о несталим бебама предвиђа већа овлашћења суда у прикупљању чињеница, формирање специјализоване јединице при МУП-у, а требало би да пружи родитељима најшире могућности да утврде чињенице о положају деце за коју тврде да су нестала, саопштило је Министарство правде.

Чланови Радне групе за израду Нацрта закона данас су се после дуже паузе састали са представницима удружења родитеља, са којима су разговарали о изменама тог акта, после јавне расправе и добијеног стручног мишљења и експертизе Савета Европе.

Представници министарстава правде, здравља и унутрашњих послова нагласили су да нови Нацрт закона даје већа овлашћења суду у прикупљању чињеница и "заоштрава" одговорност сведока при сведочењу.

Нацрт закона предвиђа формирање специјализоване јединице при МУП-у која ће спроводити одређене истражних радњи у поступку, а на основу захтева суда.

Чланови Радне групе изразили су уверење да ће такав закон родитељима који сумњају да су им деца нестала у породилиштима пружити најшире могућности да утврде чињенице о положају њихове деце.

У Министарству истичу и да је у току рад на изменама и допунама Кривичног законика, а које ће се односити на будуће случајеве.

Представници родитеља су и на овом састанку исказали сумњу у примену закона у пракси и истакли да се проблем "несталих беба" може решити само уколико постоји квалитетан истражни поступак.

Представница Београдске групе родитеља Мирјана Новокмет рекла је за РТС да сматра да је држава новим нацртом олакшала себи посао на штету родитеља. 

Састанку су присуствовали државни секретар Министарства правде Биљана Павловић, државни секретари Министарства здравља Берислав Векић и Владимир Ђукић, као и судија Врховног касационног суда и председник Апелационог суда у Новом Саду Новица Пековић.

Састанку су присуствовали и помоћник министра правде Зоран Балиновац, вршилац функције заступника Србије пред Европским судом за људска права Наташа Плавшић, представници МУП-а...

Поред чланова Радне групе, састанку су присуствовали и представници Комитета правника за људска права, као и представници из канцеларије Заштитника грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво