Читај ми!

Вулин: Прошле године запослено близу 2.000 Рома

Према подацима Националне службе за запошљавање, прошле године је близу 2.000 Рома запослено, али свакако се још мора на томе радити, на првом месту на усвајању знања и вештина који недостају управо припадницима ромске популације, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је новинарима у Краљеву рекао да се мора радити, да би Роми још ефикасније могли да се запошљавају.

"То је уосталом специфичност свих, то је тржиште рада, које има захтеве за тачно одређеним занимањима и знањима", рекао је Вулин.

Према његовим речима, свакако се више мора радити са ромском популацијом, због, "нажалост веома ниског степена образовања", а то је већ проблем о ком се мора разговарати на нивоу читавог друштва.

Министар је казао да на тим пројектима раде и Роми и они који то нису и да не жели да прави такву сегрегацију.

"Не мислим да неко боље разуме Роме само зато што је Ром, као што не мислим да неко разуме српске проблеме само зато што је Србин. Ја тако људе не делим и не бих их тако ни делио", рекао је Вулин новинарима на церемонији доделе грантова у оквиру пројекта "Европска подршка инклузивном друштву".

Вулин истиче да је његово Миинистарство завршило Стратегију питања положаја Рома, да је она доступна јавности и да је рађена заједно са ромским организацијама.

"Положај Рома могу да поправе и Роми и они који то нису и само тако можемо да напредујемо", нагласио је министар рада.

Давенпорт: Солидарност са осетљивим групама једна од основних вредности ЕУ 

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Дaвенпорт истакао је да је социјално укључивање и солидарност са осетљивим групама једна од основних вредности ЕУ које је Србија усвојила.

На церемонији доделе 28 грантова представницима 36 градова вредан 4,3 милиона евра, Дaвенпорт је рекао да грађани из угрожених група имају боље шансе за образовање и запошљавање.

Додао је да ће многи пројекти ЕУ бити посвећени образовању Рома и оснаживању младих Ромкиња, тако што ће "креирати нова радна места".

"Дански савет у Краљеву ће у наредне две године радити на запошљавању младих Рома и Ромкиња, што и јесте разлог због којег смо одлучили да ову церемонију одржимо у вашем граду", рекао је Давенпорт.

Додао је да је важно да се поштују људска и мањинска права.

"У ширем оквиру поштовање мањинских и људских права је део свих европских политика, важан је део европских интеграција, као и преговора Србије са ЕУ. У вези са тим подсећам да су односи Србије и ЕУ ушли у нову фазу отварања првих поглавља у преговорима", казао је Давенпорт и додао да Србији жели да убрзаним темпом иде ка чланству у Европској унији.

Давенпорт је рекао да "годинама" са Владом Србије ради на побољшању положаја осетљивих група и да су постигнути "важни резултати", али да очекује брзо усвајање стратегије и пратећег плана за побољшање положаја Рома и Ромкиња од 2016. године.

Александар Вулин рекао је да је Краљево велики и важан град, којем ће помоћ ЕУ много значити.

"Дуго година је Краљево било занемарено и сећали смо га се само када дође нека несрећа, земљотрес или каква поплава, иако је ово град који је примио највећи број интерно расељених лица са Косова и Метохије, а тако је и са нашим суграђанима Ромима којима је тешко", рекао је Вулин.

Додао је да се у систему социјалне заштите у Србији налази 710.000 људи.

"За оне који раде у социјалној заштити они нису само бројеви, јер запослени у овој области не делују само као службеници, већ су овај посао схватили као мисију", додао је Вулин.

Градоначелник Краљева Томислав Илић рекао је да у Краљеву живи око 2.000 Рома и да је због тога град у сарадњи са Данским саветом израдио пројекат с циљем пружања подршке најугроженијим групама кроз пословно саветовање и стручне обуке.

У Краљеву је данас обављена и примопредаја техничке документације за пројекат регулације отпадних вода и канализациног система ЕУ ППФ у Краљеву, вредан око 17 милиона евра.

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић казала да је тај пројекат од виталног значаја за заштуту животне средине и читавог пољопривредног подручја поред реке Ибар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи