Злостављана деца недовољно заштићена током кривичног процеса

Кривични законик недовољно штити децу изложену сексуалном насиљу од поновних траума, због чега су Женска парламентарна мрежа и Инцест траума центар из Београда покренули иницијативу да Народна скупштина врши надзор над спровођењем законских мера за спречавање ретрауматизације деце.

Истраживања Инцест траума центра показала су да у 88 одсто случајева деца која су преживела сексуално злостављање буду испитивана у судници, уз омогућавање окривљеном да их непосредно испитује, као и да се у 21 одсто случајева деца испитују у кабинетима, а свега у 4,7 одсто случајева у посебно опремљеним просторијама намењеним за изјаве деце.

Представнице центра истакле су да је неопходно да се обезбеди једнака кривичноправна заштита деце без обзира на њихов узраст.

Директорка Инцест траума центра Душица Попадић истакла је да се залаже за доношење заштитних мера, попут удаљења починиоца из породичног домаћинства и смањења броја саслушања детета током кривичног поступка, јер је тренутна пракса да се дете саслушава пет и више пута.

У иницијативи се тражи и да се вођење поступака, које у Србији у просеку траје три године и три месеца, сведе на најдуже 12 месеци, као и да се спроведе забрана ширења информација које могу угрозити идентитет детета-жртве, посебно одавања информација медијима.

Координаторка Женске парламентарне мреже Дубравка Филиповски предложила је у име групе да се иницијатива проследи Министарству правде и да се затражи формирање радне групе која би се бавила питањем заштите деце која су претрпела сексуално насиље.

Филиповски предлаже и да Инцест траума центар, заједно са Заштитником грађана, представи иницијативу и Одбору за права детета, Одбору за здравље и породицу и Одбору за правосуђе, како би се проширила мрежа за подршку иницијативи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи