Лекари, ветеринари и архитекте ускоро ће моћи у Европу

Као део процеса придруживању Европској унији, Србија би током ове године требало да усвоји и Закон о регулисаним професијама и признавању квалификација. Законом о регулисаним професијама обухваћени су здравствени радници, ветеринари, архитекте. Професори и правници сматрају да би такође требало да имају овај статус.

У Закону о регулисаним професијама налази се оно што је регулисано директивама Европске уније и омогућава несметан проток радне снаге. У изради Нацрта закона учествовали су представници дванаест министарстава.

"Кроз доношење овог Закона ми такође треба да формирамо нашу листу регулисаних професија која треба да буде сачињена негде годину и по дана пре нашег уласка у Европску унију, као коначна. А њу ће сачињавати, тј. предлагати релевантна министартсва", каже Зоран Машић, државни секретар министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Законом се дефинишу знања која неко треба да има, обавезе и компетенције. О томе се водило рачуна током формирања студијских програма ради нових акредитација. Диплома се кандидату признаје по аутоматизму, али мора и да испуни и оне обевезе која свака национална регулатива има, тумаче на Универзитету у Београду.

"Код нас не можете да радите ако немате лиценцу. Значи они неће имати проблема са признавањем и не треба да пролазе ту процедуру, али ће морати да испуне услове за добијање лиценце да би код нас остваривали право на радни однос", наводи проф. Нада Ковачевић, проректор Универзитета у Београду.

Законом о регулисаним професијама обухваћени су здравствени радници, ветеринари, архитекте. Профеосри и правници сматрају да би такође требало да имају овај статус.

"Ако неко заврши Правни факултет рецимо у било којој земљи на простору бивше Југославије или било где у свету, он долази на наше тржиште рада без иједног јединог познавања унутрашнејг прописа унутрашњег права. Грчка због тога има одређен број предмета који се полажу накнадно да би се људи упознали са националним правом", каже проф. Сима Аврамовић, декан Правног факултета Универзитета у Београду.

"Закон о регулисаним професијама би рецимо могао да буде закон који рецимо штити професију наставика. Како ћемо то извести то зависи од тога шта ће све да буде коначно на листи регулисаних професија, и када будемо знали који су то тачно, закони и која су то тачно тела која би требало да регулишу њихов статус", истиче Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја .

У Немачкој или Словенији има више од стотину професија које су регулисали у складу са националним и европским законима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара