Читај ми!

Случај несталих беба - дуг пут до истине

После дуже паузе, данас се поново састаје Радна група за Закон о несталим бебама. Представница Београдске групе родитеља Мирјана Новокмет сматра да је држава новим нацртом олакшала себи посао на штету родитеља.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Мирјана Новокмет је рекла да ниједан предлог родитеља није уважен у новом нацрту Закона о несталим бебама.

"Спорно је да нацрт закона треба да се бави истрагом и ту треба бацити светло, а не да се бавимо надокнадама. Правична надокнада ослања се на случај Зорице Јовановић, а та сума не треба да стоји јер Зоричин случај није најтежи", рекла је Новокмет.

Према њеним речима, представници Београдске групе родитеља апсолутно нису за новац и надокнаде.

"Ниједна држава није толико богата да плати сву патњу. Тражимо истину о судбини наших најдражих", истакла је Новокмет.

Нагласила је да је могуће спровести истрагу иако су се поједини случајеви догодили и пре 30, 40 година, али је проблем што не постоји истрага у истражном парничком поступку.

"Дали смо предлог да се скине тајна, да буде сведока, заштићених сведока, али ништа није усвојено", навела је Новокмет.

Према њеним речима, ниједна препорука родитеља није прихважена, а нови нацрт закона је, каже, чак и гори по родитеље него претходни.

"Мислим да је држава олакшала себи посао на штету родитеља и да родитељи никад неће сазнати истину", рекла је представница Београдске групе родитеља.

Када је реч о данашњем састанку са Радном групом за израду Закона, Новокмет је навела да током претходних састанака није постојала истинска дискусија, ни прихватање сугестија родитеља.

"Ми смо заузели став да смо незадовољни нацртом, да ћемо се борити тако што ћемо се обратити Комитету Савета Европе, али и тражити оцену уставности ако закон уђе у скупштинску процедуру", закључила је Новокмет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво