Читај ми!

Радници на "црно" откривени у играоницама широм Србије

У надзорима које је Инспекторат за рад од 2. до 4. фебруара спровео у играоницама, у објектима у којима се организују прославе рођендана и у вртићима, откривено је да је од 764 затечена радника, 163 радило на "црно", односно није имало уговоре о раду и није било пријављено на обавезно социјално осигурање.

Надзорима је обухваћено 349 послодаваца на територији целе Србије, а на основу утврђених чињеница инспектори су донели 54 решења којима је послодавцима, поред осталог, наложено да са непријављеним радницима заснују радни однос, да утврде одмор у току рада и распоред рада у недељи, наводи се у саопштењу Министарства за рад.

Због утврђених прекршаја у области радних односа инспектори су поднели 19 захтева за покретање прекршајног поступка, као и три захтева због прекршаја у области безбедности и здравља на раду. Такође, због утврђених прекршаја за које је предвиђена новчана казна у фиксном износу, инспектори су издали девет прекршајних налога.

Инспекција је донела и 83 решења којима се налаже отклањање утврђених недостатака у области безбедности и здравља на раду.

Инспекцијским надзорима је откривено и 18 нерегистрованих играоница у којима је затечено шест непријављених радника, а у девет играоница само власник.

Нерегистроване играонице су откривене у Краљеву, Рашкој, Крагујевцу, Пироту, Новом Пазару, Александровцу, Прокупљу, Крагујевцу, Сурдулици, Куршумлији и Косјерићу, а инспектори су донели 18 решења, којима им је наложено да одмах покрену прописани поступак за упис у одговарајући регистар и забрањено обављање делатности до испуњења за то прописаних услова.

Инспекција ће контролисати извршење донетих решења и ако се утврди да нерегистровани субјекти нису поступили по решењу, већ су наставили са нерегистрованим радом, против њих ће бити поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара