Куда пролазе гасоводи, топловоди, електромреже

Србија још нема прецизну евиденцију о катастарским водовима, односно планску документацију куда све пролазе гасоводи, топловоди, електромреже, водовод и канализација, телефонија, кабловске мреже, посебно приватних оператера.

Републички геодетски завод требало би до краја године да заврши катастар водова, и да предузећа која их поседују могу да упишу права својине над њима. То је неопходно да се заврши пре реструктурирања јавних предузећа. 

Предност катастра инсталација јесте то што ће на једном месту моћи да се виде сви водови како јавних предузећа, тако и приватних у целој земљи.

"Предност овог система је што се сада уписује и власништво над тим инсталацијама. То значи да ће власник свог вода моћи да сутра рецимо уступи тај вод некоме или изнајми, прода или упише хипотеку и тако ослободи средства за даље инвестиције", рекао је Борко Драшковић, директор РГЗ-а.

Дигитални регистар садржаће податке - подземних и надземних постројења са припадајућим уређајима који су изграђени на водовима. Сваки од њих имаће катастарски број, са подацима о врсти и дужини вода. Међутим, да би то заживело у пракси морају да се исправе дугогодишње неправилности у тим предузећима.

На скупу на којем је представљен катастар водова, било је много питања за надлежне у катастру.

Одговарајући на питање да ли је потребно достављати доказ о решеним својинско-правним односима, Слободан Живановић, правник РГЗ-а каже да по Закону о катастру и правилнику дозвољна је само уз грађевинска и употребна дозвола - не тражи се исправа решење о имовини.

"Претпоставка је да сте то већ решили пре него што сте добили грађевинску и упоребну дозволу", каже Живановић.

На питање одакле ће се узимати податак о парцели кроз коју пролазе сви водови, Живановић каже да ће се са локалним самоуправама видети да ли је довољно уверење којим се потврђује да ли се тај води односи на ту грађевинску дозволу .

Гађевинска и употребна дозвола треба да садржи податке о парцелама преко којих вод пролази, испод или изнад, каже Живановић.

У Републичком геодетском заводу раде на изменама правилника о катастру водова. То ће, кажу, помоћи у изради планова пројектне документације и изградње, и омогућити паметно управљање системима.

Када катастар водова буде направљен знаће се коначно шта поседују јавна предузећа, али и приватници, посебно кабловски оператери.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво