У Србији се годишње украде струја у вредности 60 милиона евра

За само четири дана у Нишу, Смедереву, Панчеву, Лозници и Новом Пазару, у ванредној акцији контроле откривена крађа струје у вредности 50 милиона динара. Новоформирано ЕПС-ово предузеће ОДС од ове године увело је и заједничке изненадне акције са 60 монтера из целе земље. Процене показују да се годишње у Србији украде струје у вредности око 60 милиона евра.

Резултати ванредне контроле показују да су струју крала домаћинства највише у приградским насељима, али много масовније привредници – у ресторанима, на пумпама, у млиновима и радњама, а било је дивље прикључених и читавих пословних зграда. Због крађе, највеће губитке на мрежи има Ниш – и до 30 одсто годишње.

Директор огранка нишке дистрибуције Дарко Булатовић наводи да домаћинства најчешће краду магнетом, разним новим конфигурацијама на бројилу, рачвама. "Када су у питању привредни субјекти, такође. Међутим, наша опрема и техника заиста дају резултате. Екипе које смо формирали раде на указивању, на лоцирању, скраћивању процедура и поступака", додаје Булатовић.

Током заједничке акције у једном дану у Лозници је откривено чак 40 крађа. У јануару су на подручју тог града пронашли 109 случајева неовлашћене потрошње струје у вредности од 26 милиона динара. Свакодневне провере се настављају.

"Ми очекујемо да ће акција дати резултате и да ћемо тим активностима додатно утицати на смањење губитака на нашем конзумном подручју, што је приоритет дистрибуције у будућности", напомиње директор огранка "ЕПС Дистрибуција" из Лонице Александар Марковић.

Неовлашћена потрошња је кривично дело и само у Београду прошле године на суду је завршило 5.000 људи.

Сандра Алагић из београдске дистрибуције каже да циљ акције није да се неко јавно прозива, већ да укаже да то не сме да се ради. Милионске су казне и казне затвора до три године. "Било је познатих јавних личности, естрадних звезда, познатих пекара, познатих фирми, бизнисмена. Али циљ је да се томе стане на пут, да се то искорени и да функционишемо као све европске земље", истиче Алагићева.

Кога ухвате у крађи, остаје без бројила и мерно место се демонтира. Како би поново имали струју, није довољно платити рачуне и казну. Већина опет мора да тражи сагласност за прикључак на мрежу, што додатно кошта.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво