Читај ми!

Синдикалци незадовољни новим нацртом закона о платама

Репрезентативни синдикати јавног сектора добили су нови Нацрт закона о систему плата у јавном сектору са којим се не слажу.

Синдикалци су заказали састанак са председником Владе Александром Вучићем у суботу и очекују да нађу заједничко решење.

"И прошли пут смо добили текст закона у коме је стајало - минули рад у складу са Законом о раду, па није усвојено. Шта је гаранција да ће овог пута бити другачије? Ко то нама гарантује да ће се поступити по ономе што је написано ? Ако већ једном није - можда неће поново. И даље има доста ствари у овом закону које су спорне, са којима се синдикати не могу сагласити", рекао је Зоран Савић, председник Самосталног синдиката здравства.

На конференцији за новинаре коју су организовали централа репрезентативних синдиката СССС и грански синдикат Независност најављено је да ће они одустати од планираних синдикалних акција уколико сви њихови захвети буду испоштовани, а као упозорење за сутра су најавили штрајк од 11 до 12 сати.

Незадовољни су, како кажу, начином на који се доноси тај закон и предложеним решењима и тврде да нису уважени сви њихови захтеви.

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Драган Савић рекао је новинарима да ће штрајк упозорења сутра одржати синдикати јавног сектора, а да ће им се прикључити и други синдикати који нису чланови Независности и Савеза самосталних синдиката.

Објашњавајући шта се наводи у Нацрту закона и због чега су синдикати незадовољни, Савић је рекао да су решења која регулишу минули рад и накнаде сада одговарају синдикатима, али нису задовољни предлозима који се односе на топли оброк и регрес, као ни предлогом да основице за рад у јединицама локалне самоуправе буду различите.

Синдикати јавног сектора поручују да неће прихватити даље умањивање права запослених и да ће се залагати да се за исти рад обезбеди и иста зарада, као и да неће пристати на мања права од оних која су гарантована Законом о раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво