Вулин: Мигранти из Шведске неће бити враћени у Србију

Србија није чланица ЕУ, на њу се не односи Даблински споразум, што значи да мигранти не могу ни правно, ни на било који други начин да буду враћени на територију Србије, изјавио је министар Александар Вулин. Србија је без сумње најхуманија земља према мигрантима, каже Вулин.

"Швеђани су најавили да ће вратити око 80.000 мигранта. Србија није прва земља њиховог уласка, нити је прва земља ЕУ, тако да се Даблински споразум не односи на Србију и ових 80.000 људи, без сваке сумње, ни на који начин не могу да буду враћени у Србију", рекао је Александар Вулин Танјугу.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је да је важно нагласити да је чак и шведска влада рекла да је то процес који ће трајати годинама.

Шведски министар унутрашњих послова Андерс Игеман изјавио је раније да његова земља планира да протера до 80.000 избеглица које су у ту земљу стигле током 2015. године и чији су захтеви за азил одбијени

Са дужном пажњом се прихватају критике Хјуман рајтс воча, али од Европске комисије до владе САД Србији је признато да је без сваке сумње најорганизованија и најхуманија земља када су мигранти у питању, изјавио је Вулин.

Коментаришући конкретне примедбе те невладине организације је оценила да се Србија у ситуацији "растућег прилива миграната суочила са лошим условима пријема, полицијским злоупотребама и неадекватним системом азила", Вулин је подсетио да је српска полиција ухапсила више од 1.000 људи због кријумчарења, као и да је одузето више стотина возила због истог кривичног дела.

"Ниједна друга земља, од Грчке до Немачке, нема такве податке и нико се на тај начин и тако упорно не бори против тог кривичног дела, као што то раде наше Министарство унутрашњих послова и наше Тужилаштво", рекао је Вулин.

Истакао је да је такође Србија ухапсила 70 својих полицајаца, који су кршили правила доброг понашања према мигрантима, што, наглашава, говори о томе да наш МУП нема дупле аршине и да нема заштићених.

"Прошло је више од 600.000 миграната кроз нашу земљу, а ово је број људи који су се огрешили о њих. Признаћете да Србија има разлога да се поноси и сигуран сам да ће то и Хјуман рајтс воч и свака друга добронамерна организација прихватити и рећи", истакао је министар рада.

Према његовим речима, свако има право и да критикује и да поставља питања, али се нада да су критике добронамерне, јер ако јесу, онда ће Хјуман рајтс воч и свака друга организација признати да је Србија на мигрантском путу без сваке сумње најорганизованија и најхуманија земља када су мигранти у питању.

"То је већ сада нешто што је опште место, то вам признају од Европске комисије до владе САД или било које друге владе која се интересовала за оно што ми радимо и на који начин радимо", каже Вулин и додаје да се све највеће међународне хуманитарне организације налазе на територији Србије, помажу, активно учествују у раду и да заиста имају само речи хвале за владу Републике Србије њен однос према мигрантима.

Вулин додаје да ће Србија наставити да се понаша на исти начин и да ће покушати да унапреди однос према мигрантима где год може.

"Али у једној ствари нећемо моћи да га променимо - у људском односу према мигрантима. Ту смо показали да смо хумани и да смо људи који разумеју туђу муку и патњу", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи