Превремена пензија на поправном?

Иницијативу синдиката да се преиспита законско решење о превременим пензијама и примени казнених поена подржава Социјално-економски савет. Основни захтев је да умањење пензија не буде трајно. Надлежнима следи ново прерачунавање ефеката пензијског закона.

Да превремена пензија оде на поправни, најважније је онима који због стечаја или лоше приватизације из предузећа одлазе после деценија рада, са малим шансама за ново запослење.

"У овој фабрици сам провео 40 година и шест месеци радног стажа. Остала је једина могућност да идемо у ту превремену пензију, иако није била наша жеља, због умањења саме пензије", каже бивши радник "Будимке" Радомир Матић.

Умањена пензија мушкарцу следи ако нема 65 година живота, а жена 61. Сваки недостајући месец смањује је 0,34 одсто. То не важи једино ако неко има 45 година стажа.

"Наш предлог је да се то преиспита и да се сукцесивно сваке године трајни проценат умањења скине за оне године колико човек напуни година старости", каже Љубиша Несторовић из Савеза самосталних синдиката.

Тако би од тренутка када достигне прописане године старости, свако примао пуну пензију. Према подацима фонда, у првој години примене казнених поена, оклевало се са одласком у старосну пензију.

"Неспорно је да је у 2015. години број поднетих захтева био мањи, број лица која су остварила право на пензију је мањи за неких 23 до 24 одсто", каже Владимир Станковић из Сектора остваривања права Фонда ПИО.

Намера реформског закона и била је да се пензионисање одложи, процењивало се да ће казнени поени за десет година примене – буџету уштедети 185 милијарди динара. Има ли простора за нову рачуницу надлежни тек треба да одлуче, али предлог траже и од оних који би да се закон мења.

"Са свим оним ефектима и анализама који треба да буду у саставу те иницијативе, и онда ће се Министарство рада као ресорно министарство изјаснити о томе", каже помоћник министра за рад Зоран Лазић.

Да ли ће превремена пензија постати и привремена, за сада нико не може да каже. Зна се да је у такву пензију отишло око 8.000 људи, чак четвртина њих има максимално, трајно умањење пензије од 20,4 процента.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво