Свечано отворена реконструисана гимназија у Обреновцу

Реконструисана обреновачка гимназија свечано је отворена захваљујући донаторима Европској унији и Краљевини Норвешкој.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт обишао је градилиште зграде са 32 стана у Обреновцу, коју са 780.000 евра финансира ЕУ у оквиру пројекта социјалних станова. 

"То је представљало заједнички пројекат ЕУ, Норвешке, Владе Србије, локалне самоуправе и без ангажовања свих страна не би било конкретног резултата", рекао је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, који је заједно са амбасадором Норвешке Арне Санес Бјорнстадом открио таблу на улазу у обреновачку гимназију.

Давенпорт је истакао да су сви били посвећени том добром резултату и завршетку обнове гимназије, као и да ЕУ наставља са свеукупном помоћи у вези са обновом домаћинстава, приватних кућа.

"ЕУ је јако посвећена обнови, нарочито школа, дошло је до обнове шест школа у Обреновцу, завршава се сада изградња још једне нове школе у том граду и наставља се свеукупна помоћ у вези са обновом домаћинстава, приватних кућа. Обреновац је много имао оштећења од страшних поплава и само овим заједничким напорима, општине, владе и ЕУ долази до обнове", рекао је Давенпорт.

"Ово је још један део наше плодотворне сарадње са општином Обреновац и без пуне подршке од стране општине и наших партнера, УНОПС-а, не би дошло до ових конкретних резултата", рекао је Давенпорт и навео да је за санирање последица катастрофалних поплава, ЕУ за Обреновац издвојила скоро 10 милиона евра, за школе, привреднике и за обнову приватних кућа. 

Додао је да ће ЕУ наставити да сарађује са партнерима у Обреновцу, што се тиче и помоћи пољопривредницима, предузећима и нарочито у вези превентивних мера.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио се Давенпорту, с обзиром на то, како је рекао, да смо сви сведоци колико је велика мигрантска криза данас и колико су све ЕУ институције посвећене томе, а упркос тим великим финансијским издацима, ЕУ има подједнаку посвећеност обнови Обреновца.

"Ова зграда, донација ЕУ, директно ће спасити животе 32 породице које су живеле у општинским становима и становима 'Термоелектра' и у суштини нису имали власништво, као што га неће имати ни овде, али ће моћи да имају корисништво, а зграда ће бити у власништву града Београда", рекао је Чучковић.

Према његовим речима, укупна вредност тих радова је 930.000 евра, а у зграду, када буде готова, уселиће се 32 породице, док ће зграда бити у власништву града Београда и биће по пројекту социјалних кућа, који ЕУ спроводи у Србији.

Наводи да ће радови, који су почели 1. новембра прошле године, бити завршени 25. маја.

Чучковић је најавио да ће, захваљујући ЕУ, сутра почети реконструкција 1.000 домаћинстава и да је у питању пројекат ЕУ који помаже људима који су добили помоћ државе.

Према његовим речима, та помоћ у просеку је износила око 400.000 динара у Обреновцу, али нису могле све породице да обнове све што им је требало и да су у питању конкретни радови који ће се односити на оно што је најпотребније људима.

Бјорнста је рекао да му је била велика част да помогне Обреновцу, након страшних поплава, као и да му велико задовољство данас представља да види резултате онога што је урађено.

"Норвешка ће наставити да помаже Обреновац и Србију, као велики пријатељ ове земље то сматрамо као своју дужност", рекао је Бјорнстад.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић захвалио се влади Норвешке што је препознала колико је важно улагати у школу која, како је рекао, чини срце једног града и онда када то није више у медијском фокусу.

"Све школе и објекти који су били поплављени реконструисани су давно, а ова школа још увек није примила ђаке и тек после распуста ће коначно ући у своје просторије. Овде је било важно уложити не само у објекте, опрему, већ уложити да се одржи интересовање у ову школу. Било је јако важно да се одржи њен дух, да колектив опстане и да се улаже у будуће генерације", рекао је Вербић.

Додао је да је најважније да је 120 ђака уписало обреновачку гимназију, да су имали поверење да се упишу у ту школу и да чекају своје учионице.

"Да бар у другом полугодишту буду отворене за њих и потпуно опремљене.Тих 120 нових ђака нада су свих нас, нада да без обзира колико дуго чекали, колико тврд орах била нека школа, за коју је чак било питање да ли уопште треба обнављати. Али ова школа заиста представља срце образовања у Обреновцу", рекао је Вербић.

Градоначелник Београда Синиша Мали је казао да је обновљена обреновачка гимназија једна од најлепших у Србији и да представља сјајно окружење за образовање, као и да постоји велика симболика обнове те гимназије, пошто је, како је рекао, постојала могућност да се школа не обнови.

"На иницијативу председника општине Мирослава Чучковића изборили смо се да се гимназија обнови, претвотри у овај велелепни објекат и то је симбол обнове Обреновца. Више од 100 милиона евра протекле године уложено је у Обреновац. Мислимо да изгледа лепше и боље него пре годину и по дана", рекао је Мали.

Додао је да, последњи пута када је био ту, "било је неколико риба у фискултурној сали", а да је сада сјајни објекат који је вредело чекати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи