Диковић са замеником председавајућег Војног комитета НАТО

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се у Београду са замеником председавајућег Војним комитетом НАТО, генерал-потпуковником Марком Шислером.

Генерали Диковић и Шислер разговарали су о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету и сарадњи Србије и НАТО-а, а гост из Брисела упознат је са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније и правцима даљег развоја Војске Србије.

Сарадња Србије и НАТО-а се одвија у оквиру чланства наше државе у Програму Партнерство за мир и директном сарадњом Војске Србије и Кфора, саопштила је Војска Србије.

Саговорници су се сложили да је конкретан резултат добре сарадње Србије и НАТО-а потписивање Споразума о привременим оперативним процедурама, који дефинише прописе у вези Ваздушне зоне безбедности након њене потпуне релаксације.

Генерал Диковић је истакао да је сарадња Војске Србије и Кфора коректна и професионална, о чему најбоље говори чињеница да је изведено више од 6.000 заједничких активности од ступања на снагу Војнотехничког споразума, као и да се састанци представника ВС и Кфора, на којима се размењују информације о актуелној безбедносној ситуацији на простору АП КиМ и дуж административне линије и разговара о мерама за унапређење ефикасности реализације заједничких активности, редовно одржавају.

Начелник Генералштаба је рекао да је заједнички задатак Војске Србије и Кфора очување безбедности у зонама одговорности са обе стране административне линије и да до сада није било случајева повреда одредби пописаних споразума.

Генерал Диковић је нагласио да међународни фактор пресудно утиче на политичку ситуацију на Косову и Метохији, те да због тога има и велику одговорност за безбедност свих људи на КиМ, а посебно Срба и других неалбанаца.

Он је додао да је за стање безбедности на КиМ кључни фактор управо Кфор, чије надлежности и одговорност произлазе из Резолуције 1244 Савета безбедности УН и Војнотехничког споразума.

На састанку је истакнуто да је у новом циклусу ангажовања Србије у Концепту оперативних способности декларисана једна инжињеријска чета, као и да су све јединице Војске Србије декларисане у првом циклусу ангажовања у том концепту оцењене као борбено спремне и оспособљене за извршавање задатака у зони мултинационалних операција под мандатом УН и ЕУ.

У наставку посете Србији генерал Шислер ће разговарати са државним секретаром у Министарству одбране Зораном Ђорђевићем и посетити Специјалну бригаду Војске Србије, каже се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво