Селаковић: Независно правосуђе гарант људских права

Министар правде Никола Селаковић рекао је да се, у тренутку када се Србија налази на средини реформског периода и на корак од отварања поглавља 23, чини да је спона правосуђа и људских права видљивија и снажнија него икада.

Финално исходиште у борби за заштиту људских права је независно, непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно правосуђе, јер су тужилаштво и суд институције које су дужне да поступају у случају када се не поштују Уставом и законом прописане гаранције људских права, рекао је Селаковић на обележавању почетка новог пројекта Савета Европе "Правосуђе на темељима људских права".

Министар је истакао да су људска права несумњиво једна од области у којима је борба за усклађивање са европским стандардима најинтензивнија, будући да се европски прописи и законодавство константно мењају и постају све сложенији.

"Још интензивнији је процес изградње стандарда поштовања и заштите људских права, кроз тумачење Европске конвенције у пракси Европског суда за људска права", навео је Селаковић.

Министар је подржао пројекат чији је циљ обезбеђивање специфичних знања о људским правима, како студентима правних факултета као правницима у настајању, тако и искусним судијама и тужиоцима.

То је прави начин да се истовремено улаже и у садашњост и у будућност, оценио је Селаковић.

Циљ пројекта "Правосуђе на темељима људских права" је да подржи правосуђе у Србији у остварењу циљева постављених у Акционом плану за реформу правосуђа 2013-2018, као и да поспеши дијалог између националних судова и Европског суда за људска права у Стразбуру по питању заштите људских права на националном нивоу.

Кроз пројекат ће такође бити поспешено образовање будућих дипломираних правника, имплементацијом Европске конвенције о људским правима у све релевантне предмете, како би знали да се за свако правно питање може наћи решење у судској пракси Европског суда и како би савладали методологију примене у пракси.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара