Србији од УН 40 милиона долара за избегличку кризу

Тим Уједињених нација у Србији представио је Регионални план одговора на избегличку и мигрантску кризу у Европи, у складу са којим је за Србију издвојено око 40 милиона долара за 2016. годину.

План који покрива источномедитеранску и западнобалканску руту, објављен је јуче у Женеви под покровитељством УНХЦР-а и Међународне организације за миграције (ИОМ), и позива на пружање помоћи Грчкој, Македонији, Србији, Хрватској, Мађарској, Словенији и Турској у решавању потреба избеглица и миграната током ове године.
 
Стални координатор УН у Србији Ирена Војачкова Солорано је, представљајући план у Београду, рекла да помоћ обезбеђена путем тог плана укључује хуманитарну помоћ и пружање средњорочне развојне подршке Влади Србије за одговор на потребе избеглица и миграната у области заштите, образовања, хране, здравства и исхране, логистике и склоништа, чишћења и подршке локалним заједницама.
 
"Примена тог плана изискује пуну оперативну сарадњу између влада и агенција УН, као и невладиних организација", истакла је Војачкова Солорано.

Како је навела, циљ Плана је надоградња постојећих капацитета влада како би се обезбедила заштита миграната и избеглица и приступ дугорочним решењима.

Одговарајући на питања новинара, Војачкова Солорано је рекла да је план заснован на искуству из 2015. године, те да ће се видети како ће се ситуација развијати.

Када је реч о износу предвиђеном за помоћ другим земљама у региону, рекла је да план још није финализован до краја и да на то питање не може да одговори.

"Агенције УН одлично сарађивале са Србијом" 

Војачкова Солорано је отварајући састанак за партнере и донаторе који је уследио након представљања Плана за Србију, рекла да су јуче у Женеви покретању регионалног плана присуствовале многе донаторске земље које су дошле да се информишу о потребама земљама дуж западнобалканске руте у решавању хитних хуманитарних и средњорочних развојних потреба избеглица и миграната.

"Ово је била и изузетна прилика да се похвали и сарадња агенција УН са Владом Србије, као и са организацијама цивилног друштва", рекла је Војачкова Солорано.

Шеф представништва УНХЦР-а у Београду Ханс Фридрих Шодер оценио је да је тај план значајан зато што ће упутити донаторе на специфичне области у којима је потребна помоћ.

Рекао је да су међу донаторима владе из свих делова света, грађани, фондације, приватни сектор...

Такође је рекао да су агенције УН у 2015. години одлично сарађивале са властима у Србији и изразио наду да ће се то наставити у овој години.

Шефица представништва ИОМ у Србији Лидија Марковић указала је да је план оперативни оквир за координисаније активности, али да укључује и конкретне мере за подршку мигрантима и избеглицама.

У спровођење активности предвиђене планом укључене су УUNHCR i IOM, UNICEF, UNDP, UNFPA, UNWomen, OHCHR, UNOPS, WHO, WFP, као и 11 међународних и седам домаћих невладиних организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво