Сумња на трихинелу у Ужицу, у уторак резултати анализе

Због сумње да су заражени трихинелом, на лечењу у ужичкој болници задржано је девет пацијената, шесторо одраслих и троје деце. Прегледано је 170 људи из Чајетине и са Златибора. У ужички завод и болницу сутра би требало да стигну резултати анализе крви хоспитализованих пацијената који су јели суво месо две дивље свиње, за које се претпоставља да је извор заразе.

Током поподнева, на основу клиничке слике, ужички Завод за јавно здравље, Институту "Милан Јовановић Батут", пријавио је епидемију на територији општине Чајетина. Пријава епидемије значи и спровођење противепидемијских мера које подразумевају забрану коришћења и уништавање зараженог меса као и јављање лекару свих који су конзумирали заражено месо.

На инфективно одељење ужичке болнице, хоспитализовани пацијенти јавили су се са повишеном температуром, боловима у мишићима, отоцима по лицу и малаксалошћу.

Како се испоставило, сви су конзумирали месо две дивље свиње одстрељене у новембру прошле године.

"Ми смо две дивље свиње донели, уредно извадили узорке, предали на преглед у Ветеринарску станицу у Чајетини, где смо и добили потврду да је месо за употребу", каже Милан Јоксимовић из Чајетине.

Председник Ловачког удружења из Чајетине Милован Кнежевић рекао је да су након тога направљене кобасица и пршута и осушена подељена свим ловцима који су учествовали, а они затим даље делили својим пријатељима и конзумирали у својим породицама.

Од свих хоспитализованих узети су узорци крви и прослеђени на анализу у Краљево.

Директор Здравственог центра у Ужицу Милош Божовић рекао је да су сви пацијенти задовољавајућег општег стања и да су клинички и лабораторијски обрађени.

Епидемиолог Завода за јавно здравље у Ужицу Александра Андрић каже да су свима предочили да се морају јавити на инфективно одељење, посебно особе које имају неке симптоме, јер инкубација код трихинелозе, од момента конзумирања до појаве првих симптома траје од пет до 45 дана.

Уз пооштрен надзор епидемиолошке службе ужичког завода, о свему је обавештена и Републичка ветеринарска инспекција.

"То је случај који се тренутно испитује, локални ветеринарски инспектори су на терену, из централне управе стићи ће и појачање, јер се мора извршити детаљна истрага", рекао је Синиша Корут из Министарства пољопривреде.

Осим у Општој болници у Ужицу, са сличним симптомима, у новосадску болницу примљене су две особе из Сенте, а како се претпоставља, заражено месо је конзумирало више од 300 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво