Смањена накнада извршитеља за потраживања

Од 30. јануара грађани ће плаћати мање накнаде за рад извршитеља у поступцима за намирење дугова за неплаћене комуналне услуге, као што су "инфостан" и струја.

Министарство правде изменило је Правилник о тарифама, наградама и накнадама трошкова за рад извршитеља, тако да су смањени износи накнаде која припада извршитељу за најниже износе потраживања, махом за комуналне услуге према физичким лицима.

Грађани ће за дуг до 12.000 динара плаћати 3.600 динара, уместо досадашњих 6.000 динара, док ће за дуг између 12.000 и 30.000 динара, извршитељима плаћати 6.000 динара.

За више износе накнада се рачуна према вредности потраживања и те тарифе нису мењане.

Изменом Правилника као најнижи износ потраживања на основу кога се обрачунава накнада за рад извршитеља одређен је износ од 12.000 динара, уместо досадашњих 30.000 динара.

Поред тога, накнаде за поједине трошкове извршитеља, као што су трошкови за фотокопирање списа, смањене су за више од 50 одсто, наводе у Министарству правде.

Изменама Правилника утврђена је накнада од 1.200 динара извршитељу за разматрање судских списа.

Наиме, до сада је извршитељ за то могао да наплати износ од више хиљада динара, с обзиром да су се трошкови рачунали према вредности потраживања.

То значи да накнада тих трошкова више не зависи од висине дуга, чиме се ограничава и различито поступање извршитеља приликом обрачуна ових трошкова, наглашавају у Министарству правде.

Правилник са изменама примењиваће се до 1. јула 2016. године, с обзиром да Министарство правде ради на изради потпуно новог Правилника који ће бити усклађен са новим Законом о извршењу и обезбеђењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво