Противпожарна заштита за ромска насеља на југу Србије

Нишки "Јуром центар" ће уз финансијску подршку "Европског прогреса" поставити противпожарне апарате у 22 ромска насеља на југу Србије, објавио је шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт на "Твитеру". Постављање апарата почеће наредне недеље.

Како је објављено на сајту Делегације ЕУ у Србији, због учесталих пожара у ромским насељима у којима је последњих година страдало 12 деце, противпожарна заштита биће инсталирана у насељима у Житорађи, Прокупљу, Куршумлији, Лесковцу, Бојнику, Лебану, Владичином Хану, Сурдулици, Врању и Бујановцу.

Међу главним узроцима пожара у ромским насељима наводе се велика количина секундарног отпада који Роми складиште у двориштима или поред стамбених објеката, као и лоше електричне инсталације.

Ромска насеља налазе се углавном на ободима градова и села, а прикључци на мрежу су често нелегални и лоше урађени што узрокује преоптерећење система.

Поред постављања апарата, предвиђена је обука групе волонтера ватрогасаца из самих ромских насеља који ће се интегрисати у добровољна ватрогасна друштва.

Пројекат повећања безбедности у ромским насељима са аспекта противпожарне заштите финансирају ЕУ, Влада Швајцарске и Влада Србије преко програма "Европски прогрес".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво