Које су замерке синдиката на закон о платама

Министарство финансија на седници Социјално-економског савета није прихватило решење за плате у јавном сектору до којег је министарка Кори Удовички дошла у договору са синдикатима. Синдикати тврде да би усвајање ранијег нацрта закона, против кога су били, знатно умањило права и зараде радника. У Министарству финансија кажу да свако решење мора да се уклопи у буџетска и фискална ограничења.

Укључивањем минулог рада у основни коефицијент зараде, плате у јавном сектору биле би још више смањене, упозоравају синдикалци.

"Није нам јасно како минули рад пробија буџетска ограничења ако се самостално обрачунава по човеку, по запосленом, а кад га убаците у коефицијент – онда не пробија. Значи, постоји зла намера да се он потпуно обрише", истиче председник УГС "Независност" Бранислав Чанак.

Они додају да би усвајањем Нацрта закона који предлаже Министарство финансија, запослени у јавном сектору имали мања права од оних која им гарантује Закон о раду, што је супротно Конвенцији Међународне организације рада бр. 132 коју је Србија потписала.

"Имаће мања права првенствено у погледу минулог рада и зараде код одсуства са рада, да ли је то због годишњег одмора, боловања, плаћеног одсуства или државног празника", напомиње председник Самосталног синдиката здравства Зоран Савић.

На питање који ће Нацрт закона ићи пред посланике, у саопштењу Министарства финансија одговарају да постојећа решења о дефинисању минулог рада, накнада за боловања и одређивања основне плате у локалним самоуправама, не уверавају да ће обезбедити поштовање буџетских и фискалних ограничења.

Како још није одређен коначни нацрт спорног закона, у ресорном министарству очекују да сви актери, укључени у овај законодавни процес, још једном преиспитају предложена решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво