Напад на Кућу људских права у Београду

Непознати нападачи су разбили излоге Куће људских права и демократије у Београду у ноћи између четвртка и петка. Министар Небојша Стефановић поручио да полиција интензивно ради на проналажењу починилаца.

Полиција је извршила увиђај, саопштио је Центар за практичну политику.

Maja Стојановић из Куће људских права каже да се ствара атмосфера у којој људи могу да нападају и да не буде истрага о томе.

"Мислим да је атмосфера која се прави о томе ко има право да се бави транспарентношћу власти или да утиче на одлуке власти или на било који начин се бави слободом медија изражавања и удруживања, цела та атмосфера позива да људи некажњено могу да нападају и да све то прође без икаквих истрага", каже Маја Стојановић из Куће људских права. 

У саопштењу Центра за практичну политику пише да се тај напад догађа у тренутку када се противзаконито и насилно "поништава избор члана Савета Регулаторног тела за електронске медије кога је предложило цивилно друштво и када се доносе репресивни закони о окупљању и јавном реду и миру, који ограничавају слободу деловања грађана и њихових организација".

"Очекујемо хитну реакцију како би се нападачи пронашли и одговарајуће казнили", наводи се у саопштењу.

Кућу људских права и демократије чине: Грађанске иницијативе, Београдски центар за људска права, Комитет правника за људска права – ЈУКОМ, Хелсиншки одбор за људска права и Центар за практичну политику.

Кућа људских права оценила је да је насиље у друштву све "интензивније и да су мете до сада били представници институција које критички говоре о резултатима власти, представници опозиционих странака, а сада и организације за људска права у Србији".

"Напади су и кулминација кампање које против организација цивилног друштва води државни лист Политика користећи методе из доба када је служила Слободану Милошевићу и оптужујући удружења грађана да раде у интересу страних сила", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да се насиље у Србији развија несметано пре свега услед одсуства ефикасне реакције државних органа.

"Подсећамо јавност да још нису откривени наручиоци напада на декана ФПН Илију Вујачића нити нападачи на новинаре Давора Пашалића и Ивана Нинића, помоћника министра образовања Милована Шувакова и чланицу Савета за борбу против корупције Мирославу Миленовић. Ни насилници који су физички нападали припаднике опозиције на бројним локалним изборима у последње три године", наводи се у саопштењу.

Кућа људских права позвала је власти да хитно "прекине спиралу насиља" и да се институционалним методама обрачуна са насилницима.

"Сваки нови неразрешени случај отворени је позив на насиље и власт у Србији сносиће апсолутну одговорност за овакве поступке у будућности", навео је Центар за практичну политику.

Директор ЈУКОМ-а Милан Антонијевић рекао је Танјугу да претпоставља да ће полиција урадити све што може да се нађу починиоци, а да напад треба схватити као упозорење и позив за борбу против насиља у Србији.

"Сваки напад који не наиђе на адекватну реакцију државних органа, само је даљи позив за наставак оваквих дела", рекао је Антонијевић и додао да овај догађај иако није било физичког напада, треба схватити озбиљно.

Стефановић: Полиција интензивно трага за починиоцима

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најоштрије је осудио вандалско разбијање прозора на просторијама невладине организације Савеза удружења Кућа људских права и демократије у Београду и истакао да полиција интензивно ради на проналажењу починилаца.

"Полиција интензивно ради на овом случају како би починиоци били што пре пронађени и приведени надлежним органима на даље поступање“, рекао је Стефановић, наводи се у саопштењу МУП-а.

Министар је указао да је овакав чин недопустив и да је Србија земља која се залаже за пуну владавину права и да неће дозволити угрожавање имовине и безбедности грађана Србије.

Напад је осудила и Српска напредна странка, осудила је разбијање излога Библиотеке Куће људских права и позвала надлежне органе да одмах реагују и казне починиоце.

"Управо због оваквих простачких напада, СНС ће наставити још јаче да се бори за пристојну и модерну државу, а сваки вид насиља најоштрије осуђујемо", наводи се у саопштењу.

Градоначелник Београда Синиша Мали позвао је надлежне органе да одмах реагују, истакавши да ће организације које се баве заштитом људских права увек имати подршку градске власти.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић рекао је да Министарство унутрашњих послова мора хитно да пронађе оне који су оштетили просторије Куће људских права и демократије.

У писаној изјави медијима Омеровић је истакао да је напад на просторије Куће људских права и демократије вандализам и напад на оне који одговорно раде у интересу свих грађана.

Невладина организација Жене у црном такође је осудила напад на Кућу људских права и од надлежних државних органа захтева хитно решење тог случаја.

Напад осудиле и политичке странке

Напад је осудио и Покрет социјалиста, који сматра да је реч о чину који је директно уперен против сигурности, безбедности и мирног живота грађана Београда и Србије. Ta странка је позвала све друштвене актере "да не дозволе и да својим деловањем не подстичу да се у Србији понови петооктобарско насиље".

Лига социјалдемократа Војводине саопштила је да је тај догађај "показатељ куда води недовољно оштро санкционисање насиља и мржње".

Демократска странка (ДС) позвала је полицију да што пре нађе и приведе правди учеснике, како је оцењено, кукавичког напада на Кућу људских права у Београду. "Тражимо од Владе да омогући слободан рад свим борцима и организацијама људских права. Без активног цивилног друштва нема ни демократске Србије", наведено је у саопштењу ДС-а.

Ломљење излога на Кући људских права осудила је Либерално-демократска странака наводећи да је то директна последица атмосфере линча коју стварају држава и државни медији, додајући да људска права и слободе не смеју да буду споредна ствар у преговорима са ЕУ. 

Нова странка je осуђујући каменовање затражила од надлежних да што пре открију починиоце, али и налогодавце, као и да их адекватно казне.

Покрет Доста је било оценио је да напад на Кућу људских права најављује талас појачаног насиља током предизборне кампање.

На напад је реаговао и амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, који наглашава да је шокиран нападом на "бранитеље људских права". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи