Неопрезни пешаци, несавесни возачи

У Београду и неопрезни пешак и несавесни возач. Снимак који се појавио на интернету приказује обарање пешака у београдском Булевару ослобођења, док је претрчавао коловоз мимо прелаза. Срећом, мушкарац није страдао. Срећу су имале и две ученице Пете београдске гимназије.На пешачком прелазу испред школе ударио их је возач који је побегао са лица места. Касније се предао полицији и против њега се води поступак.

Улицу коју пешаци прелазе кроз подземне пролазе, 76-годишњи мушкарац покушао је да претрчи. На снимку се види да га је аутомобил само закачио. Возач му је притекао у помоћ, мушкарац је прегледан у Ургнетном центру и пуштен кући.

Два километра даље - пешаци савесни, возачи нису. На пешачком прелазу испред Пете београдске гимназије, црни "фијат пунто" ударио је две ученице и лакше их повредио. Возач је, кажу сведоци, у тренутку удеса користио мобилни телефон и побегао.

"Како сам добио информације од деце, то је млађи возач, и да је држао мобилни телефон, да ли је куцкао поруку или причао, не знам," каже радник обезбеђења у Петој београдској гимназији Горан Андрејић.

"Од септембра, ово је трећи пут да нам обарају децу. На два случаја од та три су са мобилним телефоном", наводи домар у Петој београдској гимназији Зоран Ракић.

Ма колико веровали да је могуће у исто време куцати поруку и возити - грешите.

"При брзини од 50 километар на час, ви пређете 14 метара за једну секунду. Да бисте погледали на телефону ко вас је звао, то су две секунде, дакле 28 метара ви гледате негде а не испред себе. А за тих 28 метара замислите шта можете да урадите, па и да ударите пешака", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Казне су прописане и за пешаке и за возаче. Прелазак улице мимо пешачког можете платити и главом, или у најбољем случају 5.000 динара. За оне који користе мобилни телефон док возе, казна је 5.000 динара или до 12 година затвора ако се писање порука заврши трагично.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво