Прорицање судбине - могуће казне до 50.000 динара

Сујеверје и празноверје користи се за остваривање различитих циљева, чак више у развијеним богатим земљама него у сиромашним и нестабилним друштвима. Не изненађује што и код нас поприлично цвета. Недавним Предлогом закона о јавном реду и миру, за оне који се баве врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова и сличним обманама, предвиђене су казне - новчане од 10.000 до 50.000 динара, или рад у јавном интересу од 40 до 120 сати.

Одувек се човек држи празноверја и сујеверја. Сујеверје и празноверје немају границе. Преносе се с колена на колено. А, традиција сујеверја у Србији је дуга.

"Ако нешто планирам, па ми мачка пређе пут, онда се вратим три корака назад", каже једна млада девојка.

Некада и они који тврде да нису сујеверни нерадо пређу улицу ако примете да је црна мачка претрчала. Има и оних који се радо хватају за дугме када виде оџачара - јер он доноси срећу.

"Празноверје уствари има функцију да да човеку осећај да управља својим животом и зато празноверје цвета у оним друштвеним ситуацијама када је криза велика и када људи реално остварују осећај да не контролишу свој живот", објашњава психолог Александар Бауцал са Филозофског факултета.

Објашњава да су људи тада склони да потпадну под власт сујеверја и чине ствари за које верују да магијски могу да донесу неки успех у животу.

Сујеверје и празновјерје не може се тачно дефинисати, али често има омаловажавајуће коментаре.

Међутим, оно што је некоме сујеверје, другима није. Има оних који нас уче да верујемо, попут разних часописа о хороскопским знацима, поједина научна литература, медији.

"То је више модеран феномен. Дакле, оно што ми зовемо сујеверје, нуђење тих врста услуга око предвиђања будућности, то је огромно тржиште. Оно, као и било које тржиште, постоји тако што само себе рекламира, само себе чини видљивим, што код људи ствара ту врсту потребе", објашњава социјални психолог Драган Попадић.

Постоје и далеко опаснији облици веровања који могу бити и деструктивни.

Неке области сујеверја и празноверја су одувек изазивале заинтересованост, фасцинације, радозналост, и људи ће увек тражити такве врсте помоћи у које чак неће веровати.

Међутим, стручњаци истичу да је јако битно радити на просвећивању људи, а нарочито на изградњи зрелијих механизама одбране за сналажење у тешким ситуацијама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво