Следе ледени дани, за сада без већих проблема

Саобраћај широм земље отежан због снега, нарочито на планинским и сеоским путевима, док су путеви првог и другог реда проходни. У Медвеђи и Лесковцу нестајало је струје, али је ситуација нормализована. Дежурне службе у Београду на терену су даноноћно и проблема, кажу, нема. Ледени талас потрајаће неколико дана.

У већини крајева Србије пада снег променљивог интензитета, а највише снега пало је на подручју Пирота, Димитровграда, Зајечара, Неготина, Сјенице, Куршумлије и Ивањице због чега је потребна опрезна вожња, саопштио је АМСС.

Железнички саобраћај одвија се несметано у целој земљи и функционише без прекида и поред снежних падавина, кажу у Железницама.

Како наводе, највише снежних падавина је на барској прузи и између Ниша и Лапова, а у свим станицама дежурају екипе железничара како би се могло брзо и ефикасно реаговати у случају већих снежних падавина и евентуалних потешкоћа у саобраћају због тога.

И авио-саобраћај на Аеродрому "Никола Тесла" одвија се према планираном реду летења.

Током снежних падавина, писта, рулна стаза и платформе са позицијама за паркирање ваздухоплова редовно се контролишу и проверава се присуство снега и леда ради стварања услова за неометано и безбедно одвијање саобраћаја.

Како кажу у ЕПС-у, снабдевање електричном енергијом је стабилно, а због отежаних временских услова дежурне екипе су у свим производним и дистрибутивним постројењима.

Током дана поправљено је неколико кварова који су настали због великих снежних падавина и олујног ветра.

Медвеђа је остала без струје због прекида на далеководу, али је након осам сати квар отклоњен. Током дана струја је нестала у појединим деловима Лесковца.

У Новој Вароши било је тешко очистити аутомобил, а још теже од снега ослободити сеоске путеве.

"Снег који је падао у току ноћи направио је проблеме на општинским путевима и сеоским срединама, постоји доста путева који су завејани, односно где су намети преко метар висине. Добар део путева је очишћен", каже Мирољуб Шапоњић, директор Дирекције за изградњу Нова Варош.

Изгледа да ни путари у Књажевцу нису били изненађени. Путеви у том крају проходни су, упркос снегу. Проблема је било око Ивањице где је снег висок више од пола метра.

У Београду снег још није на проблематичном нивоу. У центру града, саобраћај се одвија без сметњи, а према тврдњама градске власти - зимске службе су на улицама од синоћ.

"Ми смо и ноћас радили, налазимо се у четвртом степену приправности, а то значи да се на улици налази 160 возила, 103 камиона, 24 утоварних возила, радимо на 14 пунктова. Ми смо синоћ бацили 320 тона соли", каже градски менаџер Горан Весић.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да је тренутно на улицама 204 возила, уз 1.200 људи који раде у три смене.

Све линије јавног градског превоза раде у редовном режиму, ниједна линија ни скраћена и измењена, а Београдске електране настављају да греју у режиму 24 сата.

Министарство саобраћаја апелује на возаче да прилагоде вожњу зимским условима и упозоравају на могуће стварање поледице у вечерњим и јутарњим сатима. Како се наводи, службе "Путева Србије" целе ноћи ће чистити путеве како би сви правци били проходни.

Ауто-мото савез Србије подсећа да је употреба зимске опреме обавезна на свим путевима у земљи.

Према прогнози, снег ће у неким крајевима Србије падати и сутра, а ледени талас потрајаће наредних неколико дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво