Шта предвиђа нови закон о полицији

Србија би после десет година требало да добије нови закон о полицији. Предлог тог документа сутра ће се наћи пред посланицима Скупштине Србије. У Министарству унутрашњих послова кажу да је реч о темељном закону који доноси новине, поред осталог, у организационој структури министарства, области напредовања, нових средстава принуде, контроле рада запослених.

После једногодишње јавне расправе предлог Закона о полицији стигао је у Скупштину.

Међу 259 чланова и они којима се запослени деле на полицијске службенике, државне службенике и намештенике. Полицајци добијају нова звања и чинове. Укида се Противтерористичка јединица и остаје само Специјална антитерористичка јединица. Поред службене палице, лисица и оружја убудуће ће полицајцима на располагању бити и електрошокери.

Надлежни много очекују и од новог система каријерног напредовања који би требало да спречи прескакање степеника.

"Неће више од непосредно вишег руководиоца зависити напредовање неког, него одговарајућа компетенција која подразумева и остваривање одређених резултата у раду и оцену тих резулатата, а у крајњој линији и полагања и обуке за већи степен. То је нешто што сигурно доприноси професионализацији", наводи проф. др Драгана Коларић са Криминалистичко- полицијске академије.

Једна од новина биће и јачање Сектора унутрашње контроле. Полицајци, а посебно старешине, биће више и чешће контролисани. Секору ће достављати своје имовинске карте, а очекују их и тестови интегритета. Професор Богољуб Милосављевић сматра да су то ствари које могу да помогну, али има и замерке.

"Он је превише скројен као оруђе у рукама министра за дисциплиновање полицајаца. У рукама је министра и његовог кабинета да резултате сектора узму у обзир. Или да по њима поступи, или да једноствано обустави читав напор који је сектор до тада уцинио. Резултати његове истраге да се занемаре", истиче Проф. др Богољуб Милосављевић за Правног факултета Универзитета Унион.

"О свим мерама, активностима и радњама које Сектор унутрашње контроле предузима у циљу расветљавања коруптивних кривичних дела, он у скалду са законом о кривичном поступку о томе обавештава надлежнг јавног тужиоца, а чак и заштитника грађана уколико су испуњени одговарајући услови", каже Драгана Коларић.

После усвајања новог закона полиција би требало да добије и новог директора. Досадашњи , Милорад Вељовић, крајем прошле године разрешен је дужности и постављен на место саветника премијера. Вршилац дужности директора полиције је Владимир Ребић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво