Читај ми!

Дробњак: Путарина у Србији најнижа по пређеном километру

Вршилац дужности директора предузећа "Путеви Србије" Зоран Дробњак рекао је, поводом најављеног поскупљења, да се цена путарине у Србији није мењала од 2008. године а да су у исто време расле цене материјала, енергената и опреме за одржавање ауто-путева и осталих саобраћајница.

Зоран Дробњак је у писаној изјави истакао да ће повећање цене путарине том предузећу донети 1,6 милијарди динара више за одржавање путева и додао да ће новац прикупљен од путарине бити коришћен искључиво за ауто-путеве у Србији.

Путарина у Србији поскупеће 1. фебруара за десет одсто.

Пут од Београда до Ниша, уместо 730 динара, наплаћиваће се 800 динара, за пут од Београда до Шида возачи ће морати да издвоје 370, уместо 340 динара, док ће од Београда до Суботице путарина коштати 320 уместо 290 динара.

Дробњак је навео да Србија за путничка возила има најнижу цену путарине по пређеном километру у односу на остале европске земље које користе исти систем наплате путарине.

Указао је да је за путарину од Београда до Ниша, за пређених 240 километара, потребно издвојити 6,5 евра, док прелазак пута од Батроваца до Загреба, дужине око 300 километара, кошта 16,5 евра.

Према његовим речима путарина је у Србији са 0,03 евра по километру дупло јефтинија у односу на Босну и Херцеговину, Хрватску и Португалију где износи 0,06 евра.

У Турској кошта 0,039 евра, Грчкој 0,045 евра, Италији 0,05 евра, Шпанији 0,085 евра, Француској 0,095 евра.

"Иако су као могући модел наплате Србији раније помињане вињете од тога се одустало, јер се овај систем показао као неправедан према возачима који повремено користе краће делове ауто-пута и оне који су у транзиту", навео је Дробњак.

Дробњак је додао да се систем наплате путарине по пређеном километру, који се примењује у Србији, по смерницама ЕУ третира као праведан систем наплате путарине.

"Вињете нису оправдале првобитне планове и очекивања код земаља које су их увеле. Показао се губитак у приходу у односу на затворен систем наплате путарине", рекао је Дробњак.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво