Читај ми!

Ледени талас у Србији, висок снежни покривач у Ивањици и Новој Вароши

Снег од јуче пада на подручју централне, источне и југоисточне Србије. Због наглих падавина, на том подручју је на снази наранџасти метеоаларм. У вишим пределима Ивањице пало и до пола метра снега, и непроходан је пут Куманица - Беле Воде. Дежурне екипе су на терену, а у осталим крајевима путеви су углавном проходни, али је саобраћај отежан. Веће падавине тек се очекују.

У Србији ће данас бити облачно и хладно, местимично са снегом уз стварање и повећање висине снежног покривача, више падавина биће у источној, јужној и централној Србији, понегде стварање наноса, а на крајњем северозападу суво.

Саобраћај је, иначе, успорен због зимских услова вожње, а ЈП "Путеви Србије" саопштава да су сви путеви првог и другог приоритета проходни.

У нижим пределима Ивањице снег је достигао висину од 30 центиметара, а у вишим и преко пола метра, речено је Танјугу у предузећу "Путеви Ивањица".

Како наводе у том предузећу, тренутно је непроходан пут Куманица - Беле воде, али су екипе на терену и раде на оспособљавању тог путног правца.

На рашћишћавању снега у општини Ивањица ради пет камиона и шест машина.

У Новој Вароšши пало је око 50 центиметара снега, а у неким местима снежни наноси су и до метар, због чега су нека села блокирана, рекао је директор нововарошке Дирекције за изградњу Мирољуб Шапоњић.

Засеоци у Јасенову и Божетићи су блокирани, каžже Жапоњић, али очекује да ће сви путеви бити рашчишћени без увођења било каквих ванредних мера.

Због велике количине снега саобраћај се на готово свим путевима у том крају одвија отежано.

Помоћник председника општине Сјеница за инфраструктуру Микаило Каличин изјавио је Танјугу да је у тој општини нападало око 30 центиметара снега и да за сада нема проблема.

Према његовим речима, на рашчишћавању снега ангажовано је 12 машина.

Висина снежног покривача у Нишу је 22 центиметра, али га нема на коловозу, јавља дописница РТС-а.

Пре најављених падавина нишке улице су превентивно испрскане течношћу а током ноћи је бачено и 50 тона соли. Саобраћај се одвија без већих проблема, а две линије градског саобраћаја су делимично скраћене.

И на путу ка Софији и ауто-путу Ниш–Београд саобраћај је без застоја, али путари упозоравају на додатан опрез.

Под тежином снега на гранама у Нишу су пала три дрвета. Надлежни, ватрогасци и комунално предузеће "Медијана" су током ноћи дрвеће исекли и склонили са улица како би се омогућио несметан саобраћај.

Дописник РТС-а подсећа и да вода у Сврљигу и даље није за пиће.

Снег је у Медвеђи изазвао прекид на далеководу због чега је цело подручје општине без струје.

Сви путеви у Расинском округу су проходни. Снег који од синоћ пада успорава саобраћај, па су евидентирана и аутобуска кашњења из планинских села крушевачког краја. Проходни су и сви прилази Копаонику, јавља дописник РТС-а.

Из правца Брзећа према туристичком центру Сунчани врхови има на коловозу угаженог снега висине до пет центиметара па се препоручује опрезна вожња уз обавезну употребу зимске опреме, пре свега ланаца. На пункту Сребрнац, даноноћно дежура дванесточлана екипа "Крушевац пута" која одржава ову деоницу проходном.

На Копаонику пада снег а висина белог покривача достигла је 60 центиметара. Температура је минус 12 а магла смањује видљивост на 200 метара. Дува појачан северни ветар брзином од четири метра у секунди са ударима и до девет метара у секунди.

Градоначелник Јагодине и командант Штаба за за ванредне ситуације Ратко Стевановић каже за Танјуг да снег који од ноћас пада у том граду и на подручју Поморавља, осим што отежава саобраћај, не прави друге проблеме. Снебдевање струјом, водом и гасом је уредно. Снега има око пет центиметара и топи се, а на критичним местима, као што су мостови, посипа се ризла.

Слободан Шолевић, заменик градског Штаба за ванредне ситуације, рекао је да због најављених ниских температура и падавина остаје на снази препорука надзора Зимске службе и Дирекције за путеве да "Београд пут" и остала јавна предузећа и даље буду у четвртом степену приправности.

Менаџер града Београда Горан Весић поручује да је престоница спремна на сваки снег - 164 возила је на улицама, а бачена је и со како не би настао лед, рекао је Весић гостујући у Дневнику РТС-а.

Проблем може бити ветар који враћа снег на коловозе. Објашњава да се снег чисти чим почне да пада на улицама првог приоритета, тј. тамо где иде градски превоз, а да се затим чисте улице другог, па трећег приоритета. Ако, међутим, ветар враћа наносе, службе морају да се враћају и чисте поново улице првог приоритета, истиче Весић.

"Биће све почишћено, али од временских услова зависи којим темпом", рекао је Весић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво