Читај ми!

Ко је задовољан изменама закона о науци

Недавне измене Закона о научноистраживачкој делатности, из синдиката оцењују као козметичке, јер, како истичу, и даље остају без сигурних примања. Новим решењима требало би да се спречи плаћање за објављивање научних радова у часописима без репутације. Ресорни министар најављује да ће нови Правилник о вредновању истраживача решити проблеме превеликог броја аутора по раду.

Синдикати су очекивали више. Тврде, измене закона су козметичке. Само је, кажу, пројектни циклус продужен за шест месеци, односно до 30. јуна, што омогућава наставак финансирања научних радника. У противном, кажу, не би било ни јануарске плате.

"Нама је и даље остало једино да добијамо плату на основу добијеног пројекта. Шта ако истраживач не добије пројекат? То значи да аутоматски остаје без посла и то је велика несигурност", истиче Ђурђица Јововић из Синдиката науке.

Закон предвиђа већу транспарентност свих података у науци, што охрабрује већи део научне заједнице.

Јелена Јовић из Института за заштиту биља и животну средину каже да закон сада омогућава да сви подаци у вези са истраживачима, пројектима, финансирањем института и начина добијања пројеката, буду доступни јавности.

Неки су, ипак, скептични.

"Ја се поново плашим могућих злоупотреба јер су до сада велика средства одвајана и за подстицај иновација и пројеката значајних за државу. Нажалост, од тих пројеката ништа није било", напомиње Иван Дојчиновић са Физичког факултета у Београду.

Измене закона предвиђају и формирање Одбора за етику који ће проверавати квалитет научних радова. Научници кажу да је јавна тајна да неке њихове колеге плаћају издавачима такозваних предаторских часописа, односно онима без репутације, за објављивање радова.

Јелена Јовић оцењује да је криминално то што је новац који истраживачи дају тим страним издавачима буџетски новац. На основу радова који се тако објаве, истраживачи добијају поене помоћу којих добијају наставна звања и вишу категорију на самом пројекту и на крају вишу плату, објашњава Јовићева.

Честа пракса је и дописивање коаутора на радове – како би се такође дошло до вишег степеника у каријери. Надлежни најављују да ће то бити спречено новим правилницима.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић најављује да следеће недеље излази Правилник о вредновању истраживача који ће у великој мери решити проблеме превеликог броја аутора по раду.

"У Правилнику се први пут се уважавају специфичности области и нема потребе да истраживачи из друштвених области испуњавају исте критеријуме као из природних", наводи Вербић.

За следећу недељу најављује се и нови правилник о научним часописима. Очекује се да их, уместо 600, буде двоструко мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво