Читај ми!

Откривена биста војводе Степе у Дому Војске

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић свечано је открио бисту војводи Степи Степановићу у Дому Војске поручивши да су тог војсковођу красиле лична скромност и богата војничка каријера.

Диковић је поручио да је Војвода Степа био скроман по природи, али да је "његова величина у скромности и скромност у величини тог човека у тешко време, када је војевао велике битке за слободу Србије".

Навео је да му је припала велика част и да много поштује дела великог војсковође који је, како је рекао, једна од најмаркантнијих личности тога доба.

"Одликује га тешка и богата војничка каријера, крунисана командовањем Другом армијом српске војске од Првог Балканског рата, до завршетка Првог светског рата. Креатор је прве и велике победе на Церу у Првом светском рату, трасирао је путоказ свим слободољубивим, који знају за шта се боре, који могу победити без обзира на јачину и моћ непријатеља", рекао је Диковић.

Према његовим речима, Степа Степановић је својим знањем и ауторитетом мотивисао, усмеравао, командовао и побеђивао, а заједно са својим великим колегама Мишићем, Бојовићем, Штурмом задивио је свет.

"Његове последње речи биле су - Полазите напред, а завршио је скромно у кућици у Чачку..., нама је оставио овај Дом, али да није било Степе, добровољних прилога, не би Дом војске остао потомцима, војницима, да га заједно са народом користе, развијају патриотизам према отаџбини. Нека ти је слава и хвала", поручио је начелник Генералштаба.

У Дому војске такође је представљена књига директора Медија центра "Одбрана" Стевице Карапанџина - Верска служба у Војсци Србије: утицај на операције копнене војске, о којој је, између осталих, говорио и рецензент Богољуб Шијаковић.

Свечаном отварању бисте војводе Степе у ходнику Дома војске и промоцији књиге присуствовао је патријарх српски Иринеј, био је уприличен културно-уметнички програм, а глумац Тихомир Арсић читао је одломке из књиге.

Бронзана скулптура рад је вајара Небојше Манчића и представља део пројекта обележавања значајних јубилеја из српске ослободилачке историје, који је Медија центар "Одбрана" започео ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво