Читај ми!

Крађе угрожавају профит

Светски трговински ланци због ситних крађа годишње изгубе стотине милијарди долара. За Србију података нема, али све озбиљније мере обезбеђења показују да крађе озбиљно угрожавају профит. То ипак не значи да би сваки купац требало да се третира као могући преступник, а штета се надокнађује са рачуна запосленог.

Сигурносне камере y многим трговинским ланцима, изгледа, нису довољне да се заштите од крађе. Нису ни заштитни беџеви, ни заштитне налепнице, тзв. електронска заштита производа.

Зато куповина, из перспективе запосленог или обезбеђења, неретко, изгледа овако. Покушај крађе ће вероватно спречити, али ће и већину потрошача натерати да се осећају као преступници. Трговине са тим, нису сагласне.

"Екстерно обезбеђење ненаметљиво прати дешавања у малопродајним објектима и обезбеђује несметан рад трговинског система уз неометање купаца у пријатности куповине", наводе у "ДМ" дрогеријама.

На упит поводом притужби грађана, до емитовања прилога, званичног одговора није било из "Лили" дрогерија. А купци се жале на праксу у готово свим већим ланцима. То није незаконито, јер законом није регулисано, објашњавају у удружењима за заштиту потрошача.

"То је ствар пословне праксе компаније. Можемо да посаветујемо потрошаче да улажу приговоре у што већем броју, то би требало да произведе ефекат да трговци на другачији начин размисле о свом пословању и да направе прерасподелу интереса", истиче Никица Јовановић из националне организације потрошача Србије.

Од нелагодности купца већи је проблем одговорност продавца. Све што се украде, углавном се надокнади из џепа запосленог. Ни то није незаконито, али је некоректно, кажу у синдикатима.

"Тај који ради, а није приметио или није могао да види, крајње је непоштено да се њему одбија од плате, притом запослени у трговинама су углавном они који имају ниска примања и то је онда за њих велики проблем", објашњава Љубисав Орбовић из Самосталног синдиката Србије.

Проблем није велики за крадљивца робе јефтиније од 5.000 динара. Кад радници обезбеђења који прате сваког купца, ухвате таквог лопова и позову полицију, он углавном прође некажњено. За ситну крађу следи приватна тужба. То се, због скупих судских трошкова, готово никада не дешава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво