Шта доноси нови Закон о финансијској подршци породицама с децом?

Према нацрту Закона о финансијској подршци породица с децом, висина дечијег додатка ће остати 2.660 динара месечно, а моћи ће да га добије било које четворо деце у породици, а не, као до сада, прво четворо по редоследу рођења. Новина је и то што ће родитељски додатак убудуће моћи да остваре и мајке стране држављанке, стално настањене у Србији.

Циљ нових мера је смањивање сиромаштва породица, подстицање наталитета и спречавање злоупотреба. Ипак, има и критика нових решења, а највише оних која се тичу накнада на породиљско боловање.

У досадашњој пракси није била реткост да се зараде, непосредно пре отварања породиљског боловања, повећавају и за пет-шест пута или да се труднице фиктивно запошљавају ради остваривања права на накнаду за време породиљског боловања.

Инспекције су ушле у траг и фирмама које су се бавиле запошљавањем искључиво трудница. Према нацрту новог Закона о финансијској подршци породица с децом, накнада ће се убудуће обрачунавати на основу зараде у претходних 18 месеци.

Вања Мацановић, из Аутономног женског центра каже да то значи да се, ако је неко радио шест месеци, оно што је зарадио неће делити на шест месеци, већ ће се делити са 18.

"Самим тим, њихова накнада ће бити много мања, него што је то по важећем закону", каже Мацановићева.

Милена Антић, из Министарства за рад, борачка и социјална питања, наводи да ново законско решење покушава да спречи злоупотребе које су се појављивале.

Новина је и то да ће жене које су радиле по уговору о привременим и повременим пословима примати накнаду зараде када оду на породиљско боловање, што до сада није био случај.

Драгана Соћанин, из Удружења "Родитељ" објашњава да жене по пет, десет година раде по различитим врстама уговора, а да су потпуно невидљиве систему, да немају право ни на одсуство, ни на накнаду зараде.

"Ми смо, такође, упутили коментар да се препознају и жене које раде по другим уговорима, не само на привременим и повременим пословима", каже Соћанин.

Право на накнаду добиће и пољопривреднице и жене које се баве самосталном делатношћу. Ипак, неки сматрају да су оне дискриминисане у односу на остале.

"Неће моћи да остваре право на накнаду за треће и свако наредно дете у две године трајања, већ само годину дана. Такође, максимални износ накнаде ће за њих моћи да буде до три просечне зараде у Србији, док код класично запослених жена тај максимални износ иде до пет просечних плата у Србији", каже Вања Мацановић.

У Министарству сматрају да дискриминације нема и да се чак може рећи да је ова категорија жена у повољнијем положају.

"Може да ради у току трајања одсуства, односно њена делатност може несметано да се обавља, може да остварује приходе по том основу, а да при том, на основу доприноса које је плаћала у претходном периоду, остварује и накнаду", каже Антићева.

Добра вест је да ће, од 1. јула, накнаде зарада бити исплаћиване директно на рачун породиље, а не преко послодавца, што је, како се показало, узроковало бројне проблеме.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара