Дочек Српске нове године

Српска нова година дочекана је на концертима и уз ватромет широм земље.

Дочек православне Нове године, четврти пут заредом, организован је на Тргу слободе у центру Новог Сада.

Новогодишњи програм на централном новосадском тргу почео је у 20.30 наступом ансамбла "Зоруле", након чијег је наступа на бину испред Градске куће изашао "Гарави сокак".

Концерт Горана Бреговића почео је 15 минута пре поноћи и са њим су се одбројале последње секунде пред Нову 2016. годину.

Како је раније најављено, за српску Нову годину Нишлије су слушале Светлану Ражнатовић.

Фолк звезда пред публиком се појавила као што је то и било планирано у 22.30, а већ након отпеване прве песме разрешила је дилему којом се нишка јавност ових дана бавила, о цени њеног концерта. 

"Концерт је мој поклон вама. Певам вечерас у Нишу без икакве накнаде", изјавила је Ражнатовићева пред препуним градским тргом.

Градски менаџер Горан Весић раније је рекао да је постигнут "џентлменски" договор да Београд буде центар Србије за дочек 1. јануара по новом календару, а да Нови Сад и Ниш организују дочек српске Нове године. У Београду је дочек прослављен поноћним ватрометом на платоу код Храма Светог Саве на Врачару.

У престоници је одржан традицонални Гала концерт првака, солиста, оркестра и хора Опере Народног позоришта поводом православне Нове године. 

Дочек Нове године по јулијанском календару организован је и у Косовској Митровици, а дочеку је присуствовао и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је грађанима Србије из Косовске Митровице честитао Српску нову годину, истакавши да "смо овде, на КиМ можда и више него у другим деловима земље поносни на овај српски празник", захваливши Жељку Јоксимовићу што је прихватио позив Канцеларије да подели ово вече са грађанима КиМ и грађанима Србије који ће концерт пратити преко малих екрана.

Јоксимовић је пре концерта изразио задовољство што је у Косовској Митровици, где, како је рекао, није био од 1997. године.

У оквиру прославе традиционалног српског празника у улици Краља Петра Првог у Косовској Митровици, данас од осам до 17 сати отворена је Новогодишња улица, која је била у знаку промовисања културних и духовних вредности и наслеђа српског народа у покрајини.

Дочек православне Нове године у Поморавском округу организован је на градским трговима у Јагодини, Ћуприји, Свилајнцу и Деспотовцу, уз наступ фолк певача и ватромета, а организованог дочека није било на трговима у Параћину и Рековцу, речено је Танјугу у општинама округа.

Јулијански 1. јануар је у народу познат и као Васиљевдан, Мали Божић и српска Нова година.

Многи обичаји и обреди везани су за Мали Божић, који се сматра завршетком божићних светковина.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво