Читај ми!

Заштита Дрине, обавеза и шанса

О Дрини се дуго говори као о драгоценом природном потенцијалу, али се и даље од ње много више узима, него што јој се враћа. У очима странаца, Дрина је јединствени бисер, па се број иностраних туриста у Бајиној Башти годишње увећава за 20 одсто. Бајинобаштани желе да сачувају лепоту која им је дата, па покушавају да очисте обале реке и спрече загађења. Ипак, још увек је дуг пут до њеног спокојног тока.

Немац Себастијан Винше је на Дрину први пут дошао пре неколико година, због посла у хидроелектрани "Бајина Башта". Од тада, сваке године, из родног Регенсбурга на обали Дунава, прелази више од 1.000 километара да би одмор провео на реци која га је опчинила.

"Добри, драги људи и прелепа река ме доводе овамо. Један од најлепших тренутака у мом животу је био када сам овде уловио велику младицу, и наравно, вратио је у реку", каже Себастијан.

Немац је веома поносан на свој родни град, који је и на Унесковој листи светске баштине, али га риболов из снова доводи на Дрину. Ипак, неразумљив му је немар према реци који среће.

"Овде као да је све ван контроле. Није као код нас. Ми се стриктно морамо придржавати и својих еколошких обавеза, сваки рибар је и рибочувар, а казне су огромне", објашњава Себастијан.

У Дрини живи 30 врста риба, међу којима је и "краљица реке" - младица. Риболовци су сагласни да су неопходне нове мере заштите, усаглашавање српских и босанских закона и бољи надзор, како би се спречили криволов, нелегално вађење шљунка, стварање депонија и драстично смањење рибљег фонда.

То мишљење дели и Горан Радовић, светски првак у пецању из 2014. године.

"Њој треба помоћи, да би било више младице, да би било више тог крупног липљана, крупних белих риба. Овако, мислим да Дрина живи своје најтужније дане", каже Радовић.

Нешто се ипак мења. Стотине тона комуналног отпада месечно одвозе се у депонију "Дубоко", а припремају се и решења за отпадне воде Бајине Баште и изградња колектора и канализације у Црвици.

Директор Дирекције за изградњу Бајине Баште Душан Глишић каже да ће бити обухваћена сва приватна домаћинства и индустријски капацитети.

"На крају тог колектора, пре испуштања у реку Дрину отпадних вода, урадићемо постројење за пречишћавање", каже Глишић.

Дрина је река трофеја, која је свет освојила лепотом, регатом, па и фотографијом Ирене Бекер. Њена заштита је и обавеза и шанса - немачки риболовци на реци Ебро у Шпанији годишње оставе око милион евра прихода. За нешто слично, дринска младица је најбољи мамац, али, пре тога, младица се мора сачувати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара