Нови споменици доказ поштовања прошлости

Родоначелнику династије Немањића, Стефану Немањи, биће подигнут споменик у парку Мањеж, одлучила је Скупштина града. Иницијативу да се на тај начин Београд одужи једном од најзначајних српских владара, поднео је премијер Александар Вучић. Београд нема ни споменике краљу Стефану Драгутину, деспоту Стефану Лазаревићу, краљу Петру I Карађорђевићу и краљу Александру I Карађорђевићу, који нема ни улицу у Београду.

Осим споменика цару Душану испред Палате правде којим је обележен његов законик, Београд нема споменик Немањићима.

"Стефан Немања је горостасна фигура наше историје, не смо средњевековне него целокупне, не само у државотворном политичком погледу, него и у ударању темеља српске културе и духовности", истиче академик Љубомир Максимовић, члан Одбора за подизање споменика Стефану Немањи.

Ускоро ће бити расписан конкурс за ликовно решење које ће бити изабрано до краја године, а споменик Стефану Немањи биће постављен 2017. године.

"Има пуно историјских личности које треба да добију своја обележја у Београду, то је веома важно, иако ја знам да постоји део друштва који мисли да је то на неки начин враћање у прошлост. Ако желите да живите као друшто нормално, да корачате чврсто у будућност, морате да поштујете своју прошлост и да учите своју историју", наводи Горан Весић, градски менаџер.

Град Београд разматра локације на којима би могли да буду подигнути споменици краљу Петру Првом и краљу Александру Карађорђевићу, који ће, како се најављује добити и улицу.

"Има неколико предлога, да то буде део обале, да то буде обала Краља Александра Карађорђевића, која ће то бити улица видећемо у сваком случају сасвим сигурно ће добити улицу јер напросто заслужује", објашњава Весић.

А какав је однос према вредним споменицима показује и то да полиција има пуне руке посла због крађе њихових делова чак и због секундарних сировина.

"Пре једно 5 година и прошле године имали смо велику крађу јавних споменика односно металих бронзаних делова. Оно што је за нас поражавајуће је да на отпадима један килограм бронзе кошта 360 динара, а за нас као завод, за нас као струку, за град и државу то је велика штета", напомиње Нела Мићовић, директор Градског завода за заштиту споменика културе.

Градске власти најављују да ће осим владара и многе друге знамените личности добити ваљано обележје у Београду, а грађани и удружења су позвани да дају предлоге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво