Мало заинтересованих за румунски језик

Школарци у Војводини на распусту су још ове недеље, а ученици Основне школе "Ђура Јакшић" из села Јанков Мост – одлуком републичког Министарства просвете – од овог полугодишта више неће моћи факултативно да уче матерњи, румунски језик. Разлог: недовољно заинтересоване деце.

Тринаестогодишња Исидора Јовица и две године старији Адријан Војна једина су деца из села Јанков Мост код Зрењанина заинтересована да у школи, као изборни предмет, уче и свој матерњи језик – румунски.

По одлуци Министарства просвете за факултативну наставу потребно је најмање 15 ђака, тако да школа није добила сагласност о финансирању предмета: румунски језик са елементима националне културе.

"Похађам румунску наставу, волела бих да идем и на факултет. Читам књиге и пратим ТВ програм на румунском, али волела бих научим да читам и пишем боље", каже ученица осмог разреда Исидора Јовица.

Ученик осмог разреда Адријан Војна каже да сви његови пријатељи и родбина говоре румунски и да би волео да и даље да учи језик својих предака.

Ђаци прва четири разреда румунски уче у истуреном одељењу школе у Јанковом Мосту, а потом од петог до осмог разреда факултативно у матичној школи у Зрењанину. Од укупно 15 ученика из села, само двоје је заинтересовано.

"Не знам, да ли стицајем неких околности, због околине, нека деца не желе да уче румунски. Једноставно незаинтересованост деце као и родитеља", каже Данијела Војна из Јанковог Моста.

Исидорина мајка Мирела Јовица посаветовала би родитеље да натерају своју децу да уче матерњи језик, румунски, да би сачували своју културу и националност.

Тек након утицаја родитеља на децу и школа би могла да реагује. Помоћ је понудила и локална самоуправа Зрењанина.

"Да у складу са тим бројем, већим наравно, обновимо захтев ка Министарству просвете и ја се надам да ће то уродити плодом и да ћемо добити сагласност", каже директорка ОШ "Ђура Јакшић" Весна Мађаров.

Село Јанков Мост са 500 становника, једно је од четири села зрењанинске општине где већину чини живаљ румунске националности. Сматрају да укидање учења румунског далекосежно може довести до губитка дела националног идентитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво