Омбудсман: Застрашивање отказима у МУП-у

Заштитник грађана Саша Јанковић упутио је мишљење министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу поводом најављених отпуштања у МУП-у оцењујући да медијске најаве масовних отпуштања изазивају сталан немир и страх код људи.

У таквој ситуацији, наводи омбудсман, људи више брину о својој егзистенцији и траже начин да се не нађу на списку за отказ него како да раде свој посао.

"Такво застрашивање отказима у државној администрацији даје и лош пример другим послодавцима и представља посебан вид некоректног и штетног психолошког притиска на запослене'', оценио је Јанковић у мишљењу упућеном министру полиције.

Заштитник грађана истиче и да је из примљених притужби и средстава информисања дошао до сазнања да је Стефановић 23. децембра најавио "да ће до краја године бити отпуштено између 1.300 и 1.400 запослених у МУП-у", те појаснио да су то они "који су тражили мито грађанима, који су корумпирани", поручивши да "они који су криминализовани део МУП-а морају да оду".

Јанковић указује на то да је недавно измењен акт о систематизацији радних места у Министарству у коме су предвиђена радна места на пословима анализе ризика које до тада нису постојала, а за која, по притужбама, не постоји објективна потреба.

Омбудсман, међутим, примећује да је крајем прошле године велики број запослених у МУП-у, а које су одабрали руководиоци организационих јединица, био премештан на радна места управо на пословима анализе ризика, док је истовремено планирано да се почетком ове године изменом акта о систематизацији та радна места укину.

"Ако у овом моменту у МУП-у Србије ради 1.400 полицајаца који су 'криминализовани' то у правној држави не може да буде решавано применом мера реорганизације и рационализације, поготово не фиктивне", сматра Јанковић и додаје да се такав проблем мора решавати искључиво покретањем одговарајућих поступака за утврђивање кривице, те кажњавањем и давањем отказа тим људима уколико се испостави да су криви.

Престанак радног односа, оцењује Јанковић, не сме да представља ни прву ни једину последицу за запослене у МУП-у ако су "тражили мито грађанима који су корумпирани".

"Уколико постоје основи сумње да су одређени запослени у Министарству учинили кривична дела, Министарство треба да предузме мере из своје надлежности ради утврђивања њихове одговорности за учињено кривично дело, као и да спроведе поступке за утврђивање повреда службене дужности", поручио је Јанковић у мишљењу.

Са друге стране, јавно означавање лица као корумпираних или као криминалаца пре него што је њихова кривица утврђена правоснажном одлуком суда, представља повреду претпоставке невиности, зајемчене Уставом, Законом о кривичном поступку и најзначајнијим међународним конвенцијама, упозорава Јанковић.

"Једино правно уређен поступак утврђивања кривичне, прекршајне и дисциплинске одговорности спречава да невини претрпе штету и кршење права, све друго биће неправилно, незаконито и веома штетно", уверен је Јанковић, који примећује да би се у супротном могло десити да за неколико година судови буду у ситуацији да доносе пресуде у корист отпуштених полицајаца и да им се из буџета исплаћују плате уназад, као што се десило у случају судија и тужилаца који нису били реизабрани.

Омбудсман је навео да се нада да ће превентивно обраћање уродити плодом, као и да ће све евентуалне мере према запосленима у МУП-у бити спроведене успешно - законито и правилно.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи