Психичко злостављање постаје кривично дело

Србија би у марту требало да усвоји измене Кривичног законика у делу који се односи на породично насиље. Најављује се увођење нових кривичних дела међу којима је и психичко злостављање, што би омогућило строже казне и ефикаснију борбу против насилника и бољу заштиту жртава.

Долазе из различитих средина и другачијих су схватања и образовања, свака са својом трагичном причом која их је спријатељила у "Сигурној кући". После година психичке тортуре у браку, претњи, вређања и уцена, саговорница РТС-а,  млада, факултетски образована жена - решила је да има право на другачији живот.

"Никад нисам ваљала, ни за шта нисам ваљала, шта год да урадим никад ништа не ваљам и за све морам увек да заслужим и да будем захвална. Када се трудим, то је добро сат времена, па опет после не ваљам. Живети с тим да не ваљате и да никад нисте добри и да свака покрет мора да буде исконтролисан је заиста болесно", прича жртва психичког злостављања.

Каже да њен мушкарац није мислио да ће она имати снаге да га напусти. 

"Он је мене толико уништио и смањио, толико сам ја била сићушна и неспособна, он је веровао да ја никад нећу имати храбрости да то учиним и тај пораз да сам се ја усудила, тек то изазива бес у њему", наводи жртва.   

У "Сигурну кућу" жене најчешће беже од физичног насиља, док се психичко злостављање често не препознаје на време, понегде трпи и тумачи као подношљива жртва у односу на батине.

"Имамо пример жене која три године није изашла из куће да не би наљутила супруга. Када је после изашла каже имала сам утисак да ме сви гледају", наводи Весна Станојевић, координаторка  "Сигурне Куће".

Психијатри упозоравају да се из зачараног круга породичног насиља мора изаћи, јер нема тога што би жртва могла да уради или на шта да пристане, што би трајно прекинуло злостављење. Казна је и даље оно на шта једино реагују.

"Они разумеју закон силе, пошто је апеловање на друге принципе њима страно са њима се мора доста радити да би се у њима прозвео доживљај уважавања другог. У сваком случају казна је најелегантнији начин да се они освесте и да то делује и на друге", каже психијатар у клиници "Лаза Лазаревић" Милан Милић.

Према Кривичном законику и сада су кажњиве претње, дрско и безобзирно понашање које угрожава чланове породице, а за март се најављују измене које ће у тај закон уврстити нове видове психичког насиља.

Милан Антонијевић из Јуком-а каже да се уводи прогањање и сексуално злостављање као кривично дело.

Једна од најзначајнијих новина које се очекују односи се на хитне мере заштите - треба да омогући да насилник у породици може бити удаљен из куће у најкраћем року, од 24 сата.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара