"Нацрт закона не умањује ниједно постојеће право породиља"

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је да нацрт закона о финансијској подршци породици са децом не умањује ниједно већ постојеће право, већ олакшава породиљама услове за остваривање права.

Поводом става Аутономног женског центра, који је пренет у појединим медијима, да ће по новом закону породиљама бити драстично смањена примања, односно да ће се смањити буџетска издвајања за породиље и повећати сиромаштво већ сиромашних породица, из тог министарства истичу да ће већина запослених породиља остваривати већу накнаду, јер ће им у обрачун ући укупна, а не као до сад основна зарада коју су оствариле у датом периоду.

Из Министарства тврдње Аутономног женског центра оцењују као неистините, а поручују да је нацрт тог закона доступан на сајту Министарства, па сви могу да се упознају са његовим текстом, подсећајући да су сви имали прилике да коментаре на њега изнесу и у јавној расправи која је завршена 6. јануара.

"Новина предлога закона јесте начин обрачуна породиљске накнаде. Као основ за утврђивање накнаде, уместо досадашње основне зараде увећане за минули рад (без обрачуна прековременог рада, ноћног рада, бонуса ...) у последњих 12 месеци, према Нацрту закона у обрачун улази основица на коју су плаћени доприноси за обавезно социјално осигурање у периоду од 18 месеци пре отварања породиљског боловања", објашњавају из тог министарства.

Наводе и да ће мањи број породиља имати накнаду нижу од последње зараде, а да се то односи само на оне жене које су радни однос засновале у току трудноће или су радиле краће од 18 месеци, као и оне којима је зарада, у односу на зараде осталих запослених у истом предузећу, знатно увећана у месецима пред порођај.

Та мера је, како се објашњава, уведена како би се спречиле уочене злоупотребе у вези са фиктивним запошљавањем и вишеструким увећањем зараде запосленој по сазнању за трудноћу.

Промена начина исплате породиљске накнаде

Да држава брине о будућим мајкама, према том министарству, показује и промена начина исплате породиљске накнаде, према којој ће се од 1. јула 2016. године накнада исплаћивати директно породиљама на рачун, а не на рачун послодавца као до сада.

"Тиме ће бити омогућено да жене редовно добијају своја примања, чиме неће више зависити од самовоље или финансијских могућности послодавца", кажу у Министарству и додају да је битна новина Нацрта закона о финансијској подршци породици са децом и да је проширен круг лица која могу остварити право на породиљско одсуство.

По први пут право на накнаду прихода по основу рођења и неге детета моћи ће да остваре жене које су власнице пољопривредних газдинстава, које самостално обављају делатност, као и жене које обављају или су у периоду од 18 месеци пре рођења детета, по основу уговора обављале привремене и повремене послове.

"Дужина трајања њиховог породиљског одсуства је годину дана без обзира на редослед рађања детета", истичу у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Манипулација Аутономног женског центра је изношење тврдње да, иако је најављивано, Нацрт не предвиђа накнаде за незапослене породиље.

Подсећамо да незапослене породиље никада и ни по једном закону нису у нашој земљи имале право на надокнаду која, иначе, проистиче из радног односа", пише у саопштењу.

Додаје се да ће се коришћењем података Централног регистра и Пореске управе смањити и број потребних докумената, па ће породиљама бити олакшан и поступак остваривања права.

Услови за остваривање права на дечији додатак суштински нису мењани, а новина је потврда о редовном похађању школе коју ће свака три месеца у току школске године (не календарске) од образовне институције прибављати служба дечије заштите.

Тиме ће, како пише, бити избегнута досадашња пракса једног броја родитеља да остварују право на дечији додатак за дете које не похађа редовно наставу већ, без непосредне бриге родитеља, време проводи обављајући активности непримерене свом узрасту и често противзаконите, попут просјачења.

Право на дечији додатак неће бити ускраћено уколико је нередовно похађање школе последица болести детета, кажу у Министарству, из кога поручују и да Нацрт закона предвиђа и да износ дечијег додатка за родитеље детета са сметњама у развоју и детета са инвалидитетом, као детета које остварује додатак за помоћ и негу другог лица, буде увећан за 50 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи