Ванредно у Књажевцу, око 1.500 потрошача без струје, ситуација се поправља

Због ледене кише која је падала целу ноћ више села у околини Књажевца је без струје. У току дана око 6.000 домаћинстава било је без струје али је 26 села прикључено на мрежу, тако да је тренутно око 1.5000 потрошача без напајања. Министар енергетике Александар Антић каже да се ситуација поправља.

19.25 - Око 1.500 потрошача у књажевачкој општини још увек нема електричну енергију, али ствари поправљају из минута у минут, каже министар Антић.

17.40 - Министар Александар Антић је рекао да ће сутра бити ангажовано четрдесетак екипа са више од 100 монтера који ће у току дана обићи сваку кућу. "Или ћемо им довести струју или ћемо им обезбедити агрегате", поручио је министар. 

17.30 - Екипе Електропривреде из Књажевца уз помоћ колега из других градова успели су да на мрежу прикључе петнаестак села, тако да је без струје тренутно око 2500 хиљада домаћинстава односно око 6.000 људи, јавља дописник РТС-а.

12.10 - Тренутно је без струје 4.200 домаћинстава у 66 сеоских насеља. Према процени са терена, очекује се да ће до краја дана струју добити половина корисника који је тренутно немају. 

11.25 - На подручју општине Књажевац проглашена ванредна ситуација.    

10.55 - Отклоњени скоро сви кварови на високом напону, ради се на отклањању кварова на ниском напону, јавља репортер РТС-а.   

09.00 - Како РТС сазнаје, око 7.000 сеоских домаћинстава на подручју Књажевца је остало без напајања струјом због кварова које је проузроковао лед.

Ледена киша која је са мањим прекидима до синоћ падала у књажевачком крају изазвала је проблеме у снабдевању електричном енергијом у великом броју сеоских насеља због чега је на подручју општине Књажевац проглешена ванредна ситуација. 

Због кидања проводника под тежином нагомиланог леда синоћ је без електричне енергије остало између 37 и 40 села на подручју Вине, Минићева, у правцима према Сврљигу и Бољевцу као и на потезу од Трговишта до Калне.

У овом тренутку без електричне енергије је око 1.500 потрошача.

Екипе "Електропривреде Србије" су на терену како би што пре отклонили кварове и успоставилонормално снабдевање електричном енергијом. 

Рад екипа отежавају неприступачан терен као и неповољне временске прилике, снег висине од 40 до 50 центиметара и киша која је у последња 24 часа само у Књажевцу пала у количини од 28 литара по метру квадратном.

Министар енергетике Александар Антић дошао је у Књажевац. Поручио је да ће и сутра бити ангажовано око 40 екипа, односно 100 монтера који ће обићи сваку кућу.

"Или ћемо им довести струју, или ћемо им обезбедити агрегат", поручио је министар и рекао да очекује да ће се у току сутрашњег дана стећи услови за укидање ванредне ситуације.

Електромонтери ће радити и током ноћи.

"Ситуација је значајно боља од онога што смо имали током дана. Екипе монтера су успеле да реше проблем у 15-ак највећих села а сам Књажевац није био угрожен када је реч о снабдевању електричном енергијом", рекао је министар додавши да су без струје углавном засеоци у брдско-планинским крајевима.

Он је навео и да се има јасно дефинисан план за ујутру када ће се придружити и додатне екипе из Београда, Крагујевца, Јагодине и Крушевца.

''Апсолутно сам уверен да ће у току сутрашњег дана и најудаљенија села, а подсећам да је Књазевац једна од, по површини, највећих општина у Србији са више од 1.000 километара разних електроенергетских мрежа, добити струју'', река је Антић.

Он је навео и да је првобитно било у плану да сутра, уколико се не буде решио проблем у свим селима, за оне где то буде проблематично обезбеде агрегати. Међутим, како каже, са становишта последњих процена верује да ће за све бити обезбеђена електрична енергија.

За разлику од прошлогодишњег невремена које је само у књажевачком крају оборило готово половину стубова високонапонске и нисконапонске мреже, лед је сада у највећем броју случајева само кидао проводнике, па ће и монтери, како кажу, лакше и брже успети да санирају такве кварове.

Осим књажевачке општине, у осталим деловима Србије нема проблема у снабдевању струјом.

Поред ЕПС-а и "Електромрежа" је увела 24-часовно дежурство и појачала екипе на терену.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво