Путеви у Србији проходни, опрез због ледене кише

Већина путева у Србији је проходна. Ситуација у Сврљигу се поправља, нема више одсечених села. Иако се саобраћајнице непрекидно чисте, возачима се саветује додатни опрез, јер на коловозу има снега, а пада и ледена киша. "Путеви Србије" апелују на возаче да не крећу на пут без зимске опреме и ланаца, посебно ако путују у планинске пределе.

23.00 - Пробијени сви путни правци и успостављена комуникација на делу територије Алексинац где је на снази ванредна ситуација, рекао за РТС заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Бобан Стевановић.  

22.25 - На подручју Сомбора и Лесковца почела да пада ледена киша. Током ноћи падаће и у целој земљи. На Копаонику снег.

19.30 - На подручју Љубовије, Крупња и Лознице пада киша и током ноћи је могуће стварање поледице у том делу Србије, каже в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробањак.

18.20 - Радници ужичког водовода успели да промене водоводну цев и, ако све буде текло по плану, до сутра пре подне вода ће поново стићи до славина у кућама, јавља дописник РТС-а.

16.50 - Туристи у златиборском месту Љубиш су безбедни, јавља дописник РТС-а негирајући наводе агенција да је у том месту завејано 20 туриста. 

15.35 - Уклоњен је камион који је четири дана био заробљен на регионалном путу преко Старе планине. Ситуација у Сврљигу се поправља, јавља дописник РТС-а.

13.10 - Нема леда на путевима, каже директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

11.55 - И даље без воде 3.200 домаћинстава и болница у Ужицу. Отклањање квара до вечерас, каже градоначелник Тихомир Петровић.

10.00 - Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић демантује информацију која се појавила у појединим медијима о увођењу ванредне ситуације, истичући да за тим нема потребе, јавља дописник РТС-а.

08.05 - Могуће проглашење ванредне ситуације у Сврљигу, где су завејани локални путеви, јавља дописник РТС-а.

У Ауто-мото савезу кажу да застоја има, углавном због саобраћајних незгода насталих услед неприлагођене вожње и за зиму неприпремљених возила.

Директор Зоран Дробњак каже да је најважније што нема леда.

"Путари су се борили, чак смо и механизацију појачавали на неким деловима. Доста су радили камиони, утоваривачи, који су склањали снег и лед", рекао је Дробњак.

Снег и ледена киша који су падали на подручју Златиборског и Моравичког округа нису данас изазвали веће проблеме у саобраћају, али се апелује на опрез због ледене кише. 

Радници ужичког водовода успели су да промене водоводну цев због чијег пуцања је синоћ без воде остало 3.225 домаћинстава у Ужицу. Како јавља дописник РТС-а, почело је и пуњење водоводне мреже, најпре резервоара у вишим зонама и, ако све буде текло по плану, до сутра пре подне вода ће поново стићи до славина у кућама.

Иако се на том водоводу налази и ужичка болница, она нормално ради и има воде јер су напуњени резервоари који обезбеђују нормалан рад за два до три дана.

Такође обезбеђено је и шест цистерни које су данас у току дана допремале воду становницима делова града где је због квара није било.

Како је на конференцији за новинаре рекао Душан Љујић, директор "Водовода", нормализација снабдевања водом трајаће до 48 сати.

Из ужичких "Путева" поручују да су све саобраћајнице проходне и то од Пожеге до границе са Црном Гором. Преко Златибора је проходно, али се на возаче шлепера апелује да не крећу на пут без адекватне зимске опреме и пнеуматика.

Све саобраћајнице првог приоритета у Крагујевцу су очишћене, посуте агрегатом и сољу и проширене до крајњих габарита, рекао је за РТС руководилац Зимске службе Драган Стевовић. Очишћена је и већина улица другог приоритета, ради се на чишћењу аутобуских стајалишта и прилаза верским објектима, црквама и манастирима, због предстојећих празника.

Екипе Зимске службе радиле су и на рашчишћавању путева до болесних пацијената којима је била потребна лекарска помоћ.

На залихама има довољно ризле и соли. ЈКП "Паркинг сервис" ангажовало је багер на рашчишћавању јавних паркиралишта у граду. Грађани су углавном, очистили површине испред својих радњи и стамбених објеката.

Како кажу у ивањичким "Путевима", у вишим пределима Ивањице висина снежног покривача је око 10 центиметара. Снабдевање електричном енергијом је редовно и нема прекида.

Надлежни у "Путевима" у Чачку кажу да се сви путеви првог и другог приоритета чисте и проходни су за саобраћај. Саобраћајнице су посуте сољу и ризлом и обилазе се на сваких шест сати.

Сви регионални и магистрални путеви у Ваљеву и околини су проходни, али се саобраћај одвија отежано, саопштио је ваљевски Штаб за ванредне ситуације.

Ситуација у Сврљигу се поправља, нема више одсечених села. Магистрални пут од Ниша до Сврљига је потпуно очишћен, те се саобраћај одвија нормално уз брзину прилагођену временским условима.

Веза између појединих села је прекинута, али је проходан пут до Ниша, те нису буквално одсечена од света.

Преко Сврљига се не може до Старе планине, због великих сметова који би требало да се рашчисте током дана, али и камиона с приколицом који је већ четврти дан препречен на путу.

Има назнака да ће у овом месту бити проглашена ванредна ситуација.

На југу Србије снег је падао до поноћи, али ледене кише није било.

У Нишу од јутрос нема нових снежних падавина, па би до краја дана све градске и приградске линије требало да поново нормално функционишу, рекао је агенцији Бета шеф нишког Штаба зимске службе Драган Димитријевић. Скраћене су три линије градског превоза и десетак приградских.

Због снега и леда на подручју Поморавског округа, пре свега Јагодине и Параћина, ситуација је тешка али далеко од тога да се прогласи ванредна ситуација.

На подручју Пирота сви путеви су проходни, иако је пао снег висине око 40 центиметара, каже директор пиротске Дирекције за изградњу Бранислав Костић.

Градоначелник Јагодине Ратко Стевановић каже за РТС да нема потребе за увођењем ванредне ситуације. Истиче да су све расположиве снаге ангажоване на чишћењу улица, да је обезбеђено гориво и да на главним саобраћајницама снег уклања двадесетак тешких машина и 15 камиона.

На улицама снег чисти више од 300 људи, као и власници локала и грађани испред својих кућа и стамбених зграда.

Председник Општине Параћин Саша Пауновић изјавио је да су због снега затворени путни правци у горњем делу те општине: Горња Мутница – Извор, Мериловац–Лебина, Ратаре–Сикирица.

Сва та села имају алтернативне правце према граду који су чисти и проходни, каже Пауновић и додаје да ће ти путеви, другог приоритета, бити очишћени током дана. Главне улице су чисте.

На подручју Расинског округа јуче су падали и снег и ледена киша. Сви путни правци су проходни, али су поједине аутобуске линије скраћене, а има им кашњења од 10 до 15 минута.

Новица Цветковић из Саобраћајне полиције у Крушевцу каже да на коловозу има угаженог снега и местимично леда, тако да се саобраћај одвија отежано. Истиче да полиција контролише употребу зимске опреме на возилима, а возила која то немају – искључује из саобраћаја.

Прилаз Копаонику из правца Брзећа је проходан, али је обавезна и употреба ланаца. Тренутно је на снази забрана саобраћаја за теретна возила.

Корисници социјалне помоћи чисте снег у Београду 

У Београду су све главне саобраћајнице чисте и проходне. Од почетка падавина, екипе "Београд-пута" и градске чистоће без престанка су односиле снег са улица првог приоритета. Међутим, проблем су неочишћени тротоари у граду.

Радницима градских служби јутрос су се код Вуковог споменика придружили радно способни корисници новчане помоћи. Око 50 корисника социјалне помоћи чисти тротоаре дуж Булевара краља Александра, а њима ће се касније придружити и студенти из студентске задруге.

Лопате су се прихватили и ресорни министар Александар Вулин и градоначелник Београда Синиша Мали.

"Према подацима из 2015, 123.525 радно способних особа прима новчану социјалну помоћ. Ми смо још прошле године потписали споразум са Београдом о ангажовању људи који примају помоћ а желе да раде и способни су. И сада се види да је њима стало да радом промене положај. Увек је отворен конкурс за пријаву оваквих људи и они увек имају предност", каже за РТС министар Александар Вулин.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже за РТС да ће се и данас апеловати на власнике локала да чисте снег испред својих објеката, јер је то њихова законска обавеза.

"Улице првог реда су чисте, градски саобраћај се одвија без било каквих сметњи. Данас ћемо апеловати, не кажњавати, надамо се да ће ти апели уродити плодом јер свако мора да очисти снег са тротоара, испред своје зграде, локала. Сутра ћемо морати да кренемо и мало строже, ако апели не уроде плодом", каже Мали.

Све инспекције градског Секретаријата за инспекцијске послове ангажоване су на контроли уклањања снега и леда са јавних површина и површина у јавном коришћењу, као и леденица са истурених делова зграда, саопштено је из тог секретаријата, који додаје да је већина контролисаних јавних површина очишћена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи