Одлазак Душка Кораћа

"Никог не остављам равнодушним. Свесно провоцирам. Ја опет питам за шта нисам био у праву? Не нападају ме због незнања или зато што не знам падеже. Нападају ме због ставова." Тако је у једном интервјуу пре неколико година говорио, већ за живота легендарни спортски коментатор. Отишао је јутрос, у 61. години. Наш Душко Кораћ. Краљица спорта данас тугује.

Од тренутка када је крочио у Телевизију Београд 1978. године, никога није остављао равнодушним.

"Оно што неки гледаоци никада нису схватили, а то је да је он у сваки пренос, сваку рубрику, сваку емисију уносио читавог себе. Ту није било буне, ту није било никакве посебне жеље за неким истицањем, једноставно био је такав човек. То се на крају крајева видело и данас када се сазнало да је отишао", сећа се Милорад Ђурковић, спортски коментатор РТВ Црне Горе.

Рођен је 1955. године у Иванграду, данашњим Беранама, а по завршетку Економског факултета, није се посветио струци за коју се школовао, због тога што је неизмерно волео спорт, коме је посветио живот. Важнија од спорта и новинарства била му је једино породица.

"Он је по мени био изузетан новинар, изузетан репортер. Његови преноси су били запамћени не само по томе како се припремао, него како је то и радио. Он је то радио са толико темперамента, да сте имали утисак да, када он преноси, и ви учествујете у трци, у пливању, у скијању. Ви сте једноставно у том спорту у тренутку када он о томе говори", каже Радмило Арменулић.

Кораћ је преносио спортска надметања на великим такмичењима, а посебно ћемо га памтити по преносима атлетике, ватерпола, пливања, одбојке, зимских спортова... Његови коментари ће остати у аналима српског спортског новинарства.

Душко Кораћ је оставио дубок траг у професији, пре свега апелујући на јачање базичних спортова, и због залагања за сурово кажњавање за допинг. Често је говорио оно што многи мисле, а нису смели или хтели да кажу.

Спортски коментатор ХРТ-а Драго Ћосић каже да га је бескрајно растужила вест о Кораћевој смрти јер Душко је уз такође покојног Срђана Кнежевића био део нове и другачије генерације која је заједно почела да ради на телевизији.

"Били смо и остали бунтовници. Најпре због начина на који се делио посао за велика такмичења у време ЈРТ-а и различитих лобија који су у то време владали, а касније и зато што смо почели да радимо преносе које наше старије колеге никада нису одобравале. Реч је о једној страсти, о емоцијама па и изразито оштром језику. Због тога сам сигуран да је Душко Кораћ своје звездане тренутке доживео касније, јер је имао и знање и моћ и способност да буде новинар у правом смислу те речи. Због тога сам сигуран да ће РТС-у бити потребно много времена да пронађе човека квалитета Душка Кораћа", каже Ћосић.

У спортској редакцији РТС-а радио је до последњег дана.

"Чест памтим његов савет – информација је мртво слово на папиру статистике, њој коментатор даје важност. Често је то говорио. Обожавао је да помаже младима и то онима за које осети да воле спорт. Његови савети су били непроцењиво значајни", рекао је новинар РТС-а Радослав Симић.

Зимске и Летње олимпијске игре нису могле да се замисле без Душка. Извештавао је пет пута са Летњих олимпијских игара и три пута са Зимских. Због тога што је био веома препознатљив по коментарисању, једна страна ТВ станица направила је репортажу о њему.

Комеморација поводом смрти Душка Кораћа биће одржана у петак, 8. јануара, у 12 часова у Галерији РТС-а, а испраћај за кремацију у суботу, 9. јануара, у 14 часова на Новом гробљу у Београду.

Телеграме саучешћа поводом смрти Душка Кораћа упутили су премијер Александар Вучић и председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво