Ледена киша у западној Србији и Шумадији, не кретати на пут

У западној Србији и Шумадији почела је да пада ледена киша, која се очекује и током ноћи. Завејано више села у Сврљигу. У "Путевима Србије" кажу да има довољно соли и ризле, као и да путари раде 24 часа. Београд спреман за ледену кишу, поручује градоначелник. Савет возачима да без преке потребе ноћас не крећу на пут. Од петка мало топлије.

20.50 - Због пуцања цеви у Ужицу од вечерас је без воде око једна четвртина домаћинстава у вишим зонама града и приградским насељима.

19.45 - Више сврљишких села завејано, ватрогасно-спасилачке екипе покушавају да стигну до махом старих мештана, јавља дописник РТС-а. 

19.30 - Отежан саобраћај због снега и кише која се леди при тлу, саопштио АМСС.

У већини места у Србији пада снег слабог или умереног интензитета, а у западној Србији и Шумадији, као и на ширем подручју Београда местимично пада киша која се леди при тлу.

Ледена киша пада на подручју Лознице и Ваљева, а очекује се и у другим деловима западне Србије, Срему, Бачкој и у Београду, речено је Танјугу у Републичком хидрометеоролошком заводу.

АМСС саопштио је да киша која се леди при тлу у великој мери отежава саобраћај, али и чишћење и рад путара.

Из "Путева Србије" кажу да су путари максимално ангажовани на посипању соли. В. д. директора тог предузећа Зоран Дробњак апеловао је на возаче да ноћас не путују без преке потребе.

Дробњак је, током обиласка путних база дуж ауто-пута Београд–Ниш, рекао да је око 15 сати почела да пада ледена киша на Руднику, делу Ибарске магистрале, затим на подручју Дивчибара, Дебелог брда и Ваљева ка Бајиној Башти.

Према његовим речима, путари су спремни и дежурају 24 сата, ангажовани су сви расположиви капацитети, односно 555 камиона, 327 машина (утеривачи, грејдери и фрезе које чисте снег) и укупно 2.170 радника.

Дробњак је рекао да су и даље сви државни путеви првог и другог реда очишћени од снега, односно ауто-путеви, магистрални и регионални путеви. Очекује да ће током ноћи ти путеви бити очишћени и од леда.

У току ноћи највише проблема се очекује на Руднику, Дивчибарама, Дебелом брду, на Честобродици и Мечки, рекао је Дробњак.

Ледена киша, која је током поподнева падала у Шумадији, није изазвала прекиде у саобраћају.

Путари су ангажовани на посипању соли, како се на коловозима не би створила поледица. Све екипе Предузећа за путеве, на девет пунктова, без престанка чисте државне путне правце првог и другог реда.

И у Крагујевцу су улице првог приоритета проходне, чисте се и друге саобраћајнице, на терену је 11 екипа.

Ледена киша је падала током дана и у Крушевцу и то на снежни покривач од 20 центиметара. Пожешки крај и Косјерић оковали су и снег и ледена киша.

У Топличком округу било је неколико саобраћајних незгода, али није било тежих последица. Власник шлеп-службе у Куршумлији Драган Јовец каже да су била три-четири слетања са пута.

У општини Сврљиг више села је завејано. Највише проблема било је у онима на путу ка Књажевцу, где су машине успеле да се пробију до завејаних мештана.

С друге стране, ватрогасно-спасилачке екипе не могу да допру до још пет завејаних села, у којима живе махом старији људи. Неколико особа пребачено је у болницу у Нишу и здравствени центар у Сврљигу.

У општини кажу да немају довољно машина за ове услове у којима ни со посута на путеве не даје резултате, јер температура целог дана није била изнад минус пет степени.

Услед зимских падавина, пут у Прокупљу је много клизав, каже командир саобраћајне полиције у том месту Бојан Пешић.

Снежни наноси су донели проблеме и Нишлијама. Ка граду се може, али кроз град теже.

"Јуче је било катастрофа, данас се ради лоше, стварно лоше, набацан је снег на тротоаре. Чисте само власници радњи", каже један Нишлија.

Становници дела Власотинца и десетак села према Црној Трави били су више од четири сата без струје због компликација насталих приликом поправке на далеководу, потврђено је агенцији Бета у лесковачкој Електродистрибуцији. Струје није било од 13.30 до 17.45. 

Јагодинци се жале на проходност улица, а у чачанском крају планинарењу по центру града радују се само деца.

Градоначелник Чачка Војислав Илић каже да је договор да се у чишћење укључе и грађани, од којих је тражена и механизација.

Због пуцања цеви већег промера, у Београдској улици, у Ужицу, од вечерас је без воде око једна четвртина домаћинстава у вишим зонама града и приградским насељима. Хаварија је направила краткотрајни хаос у улици, јер је јак млаз воде дизао калдрму и носио наносе до центра града.

Саобраћај је био обустављен, док цев није затворена и уклоњена коцка и вода са коловоза, који је посут сољу. Поправка цевовода ће почети рано ујутру, како је РТС-у потврђено у Јавном комуналном предузећу "Водовод" и очекује се да ће током дана снабдевање водом бити нормализовано.  

Снег није једини проблем становника Ваљева – током ноћи пукла им је и једна од главних водоводних цеви. Ипак, у граду има воде, а квар ће поправити – с лепшим временом.

Пожаревац је у лошијој ситуацији – воду за пиће немају месецима, а заледила је и ова у цистернама.

Београд спреман за ледену кишу 

У Београду су очишћене главне улице. Град ради пуним капацитетом, поручују из Штаба за ванредне ситуације. У свим јавним и јавним комуналним предузећима биће задржан четврти, максимални степен ангажовања и свакодневна дежурства, а сва механизација ће бити на улицама.

Према речима градоначелника Београда Синише Малог, све екипе су на терену и све улице којима иде јавни градски превоз су чисте.

"Одржавамо улице првог приоритета и чистимо улице другог и трећег приоритета. Посули смо улице натријум-хлоридом и калцијум-хлоридом и трећу ноћ заредом борићемо се против снега, а улице ће бити чисте", рекао је Мали, који је и командант Штаба за ванредне ситуације. 

Апеловао је на грађане да не излазе из својих домова и да се што мање крећу с обзиром на то да нас очекује ледена киша.

Директор "Београд-пута" Иван Тејић рекао је да се на улицама налазе 103 камиона. Према његовим речима, Београд је спреман за ледену кишу, резерве соли, ризле и горива су довољне.

Београдски аеродром "Никола Тесла" функционише без проблема, и аутобуси БАС-а саобраћају редовно, без већих кашњења.

Директор ГСП "Београд" Жељко Милковић додао је да на улицама главног града саобраћа 1.191 возило, а од њих су 384 у власништву приватних превозника.

"Тако ће бити и сутра, а једини проблем због најављене ледене кише могао би да буде са електромрежом, али смо спремни да трамваје и тролејбусе, уколико се то деси, замене сви расположиви аутобуси.

Ујутру престанак падавина

Директор Хидрометеоролошког завода Југослав Николић упозорио је да се током вечери очекује снег који ће током ноћи прећи у кишу која ће се ледити при тлу.

Током ноћи у целој Србији биће облачно, у већини места са снегом, а пред јутро се очекује престанак падавина. Минималне температуре ће се кретати од минус 11 у Тимочкој Крајини до минус пет степени у западној Србији.

Ветар је слаб и умерен, у Београду и Јужном Банату са ударима од 12 до 14 метара у секунди.

Србију у среду очекује топлије време, местимично са кишом која ће се понегде ледити при тлу, док ће на планинама бити суснежице и снега. Током ноћи и у четвртак дуваће јачи северозападни ветар, а у нижим пределима очекују се суснежица и снег.

У петак се очекује суво време уз делимично разведравање. До 12. јануара биће топлије време са температуром око или мало изнад просечних вредности и пролазним наоблачењима са повременом кишом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се