Закон охрабрује узбуњиваче

Пре шест месеци узбуњивачи у Србији добили су судску заштиту која их, уколико претрпе одмазду од оних које су пријавили, у року од осам дана враћа на посао.

Милош Крстић, секретар основне школе у Младеновцу, отказ због пријављивања корупције и злоупотребе директора школе, добио је дан пре почетка примене закона.

Прву тужбу суд је одбио јер, како се наводи у одлуци, закон се у време отказа није примењивао. Апелациони суд у Београду поништава првостепену одлуку и враћа предмет на поновно одлучивање.

"Након тога виши суд 22. октобра 2015. доноси решење где се усваја привремена мера и где се налаже Основној школи "Виса Симић" да ме привремно врати на радно место секретара. Привремену меру тражио сам 12. јуна, што значи да је прошло нешто мање од четири месеца", каже Крстић.

Крстић се на посао вратио средином новембра. Каже да је однос директора исти као што је био – одмазда се наставља, а директор, истиче, и даље покушава да му на све могуће начине направи и повећа ионако енормну штету, како материјалну тако и нематеријалну, коју му је направио доношењем незаконитог решења.

Случај Милоша Крстића био је дечија болест примене закона. Према евиденцији портала Пиштаљка, до сада је суд на посао вратио пет узбуњивача.

"У последњих пар месеци ми бележимо доста успешних случајева да су грађани који су пријавили корупцију или неку другу злоупотребу због тога трпели одмазду, враћени на посао, односно привременом мером суда је укинуто то решење којим је над њима вршена одмазда", каже Владимир Радомировић из портала Пиштаљка.

Задовољни применом закона, у Министарству правде, напомињу да суд привремене мере често доноси и брже од законског рока, па се узбуњивачи већ после два дана врате на посао.

"Приметили смо да примена некад улази у проблем код друге стране, дакле код адвоката који подносе тужбе и који заправо траже да се заштите њихови клијенти зато што им није довољно јасан механизам примене закона", каже државни секретар у Министарству правде Радомир Илић.

Уз добру примену или не, закон је свакако мотивисао људе да пријављују корупцију, каже представник Пиштаљке Владимир Радомировић.

"Ми смо забележили велики скок пријава и обраћања адвокатима, ако смо пре примене закона, на пример у априлу или мају имали по 40 таквих обраћања месечно, у јулу и августу то је скочило на 90 месечено. Излазили смо у сусрет свима онима који су тражили помоћ", каже Радомировић.

Међу случајевима враћања узбуњивача у Србији у последњих шест месеци, забележен је и први случај враћања на посао узбуњивача који ради у приватној фирми. Одлуку је донео Виши суд у Сремској Митровици у року од 48 сати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво