Србија под снегом – радници чисте путеве, возачима се саветује опрез

Снег у Србији пада више од 24 сата, али ће у току ноћи у већини крајева престати да пада. Уз температуру у минусу и јак ветар, правио је проблеме путарима и грађанима. Иако се путеви чисте, возачима се саветује додатан опрез, јер коловозе изнова прекрива снег. Могућ је и лед на путевима у вечерњим и јутарњим сатима. У Београду и градовима широм земље саобраћај је веома отежан.

20.55 - Од вечерас Параћин и околина након десет часова поново имају струју.

20.45 - Проблем на путевима праве велики камиони и шлепери, због чега има много застоја, каже министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић који је обишао Рашки и Моравички округ.

19.30 - До сутра ујутру биће очишћене улице првог и другог приоритета, каже за РТС градоначелник Београда Синиша Мали и додаје да је 1.150 људи од синоћ ангажовано на уклањању снега.

17.00 - Ниједна линија градског превоза у Београду није скраћена, кажу представници градске власти и апелују на грађане да чисте снег испред својих зграда и кућа.

16.30 - Проблеми са снегом и у Чачку – завејани тротоари и аутомобили на паркингу. Екипе на терену, јавља дописник РТС-а.

14.45 - Параћинска насеља Глождак, Јагодњак и део центра града су без струје, због залеђивања прекидача у трафо-станици. Дежурне екипе ЕПС-а прикључују их на суседне станице, јавља дописник РТС-а.

14.10 - Чистимо снег, али га кошава враћа на улице, каже менаџер Београда Горан Весић и апелује на грађане да наредних дана буду веома опрезни и да користе градски превоз, нарочито ако нису искусни возачи.

13.00 - Саобраћај на ауто-путу код Ражња из правца Ниша ка Београду од 12 сати отежан је због препреченог шлепера, сазнаје РТС.

Због снежних падавина, појачаног ветра, мањих снежних наноса, снега на коловозу и појачаног саобраћаја, чести су застоји у саобраћају, а возаче очекује на појединим деоницама и успорена вожња, посебно на прилазима већим градским центрима, саопштио је вечерас Ауто-мото савез Србије.

Апелујемо на возаче да имају више стрпљења, држе веће одстојање између возила и да на пут крећу искључиво са зимском опремом, наводи се у саопштењу.

Железнички саобраћај одвија се уз тешкоће, али несметано и без прекида, саопштава Медија центар "Железница Србије“".

Код Инђије је јутрос аутобус склизнуо с пута и ударио у приколицу камиона. Саобраћај је био у прекиду и на ауто-путу код Ражња из правца Ниша ка Београду, до 14 часова, због шлепера који је прекречио пут. Они који су остали на путу, вожњу су морали да прилагоде условима.

Најоптерећенији путни правци су путни правци првог приоритета – ауто-путеви и државни путеви првог приоритета где се препоручује опрезна вожња.

На осталим путним правцима I приоритета коловози су влажни у нижим пределима.

Снега има местимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Ниша, Пожаревца, Ваљева, Београда, Панчева, Космета, Новог Пазара, СуботицеБачке, Крагујевца, Руме, Зајечара, Крушевца, Ужица, Пожеге, Ивањице, Чачка и препоручује се опрезна вожња.

Београд је освануо под првим покривачем снега који је падао целу ноћ и, уз ударе кошаве, све више пада, а хладно и претежно облачно време са снегом за данас је прогнозiрано и за целу Србију.

На температури од пет Целзијусових степени испод нуле, улице главног града су углавном пусте. Вожња градом је отежана јер улице, иако су чишћене, снег који без престанка пада изнова прекрива.

На градским улицама више је од стотину екипа предузећа "Београд-пута" које уклањају снег, а највеће проблеме ствара пуцање цеви, изјавили су члан Градског већа Драгомир Петронијевић и директор ЈКП "Београд-пут" Иван Тејић.

Градоначелник Београда Синиша Мали најављује да ће до јутра бити очишћене улице првог и другог приоритета.

Аеродром "Никола Тесла" у Београду неометано функционише и непрекидно је отворен за авио-саобраћај без обзира на зимске услове и невреме, речено је Танјугу у том предузећу.

Након првих снежних падавина у Новом Саду стање у граду је под контролом и улице су проходне, а на уклањању снега ангажовани су сви капацитети људства и механизације из јавно-комуналних предузећа, рекли су представници новосадских јавних предузећа. Из градских служби су поручили да Зимска служба адекватно функционише, како на сремској страни града тако и на свим главним саобраћајницама.

Висина снежног покривача на Златибору, најпосећенијој српској планини, је 20 центиметара, али снег и даље пада.

Саобраћај у златиборском крају је отежан, али без застоја. Дежурне екипе путева су од ноћас на терену, на магистрали нема снега, али је коловоз мокар и возачима се саветује опрезна возња.

Чисте се и регионални путеви на којима је пет до 10 центиметара снега, а преко Борове главе и Кадињаче нешто пре 13 часова забрањен је саобраћај за камионе са приколицом и шлепере.

Од прошле ноћи снег интензивно пада на подручју Моравичког округа, а висина снежног покривача је од 10 до 30 центиметара. Главни путни правци су проходни. Путари непрестано раде и према њиховим речима нема проблема на Ибарској магистрали и на превоју Рудник.

Проходан је и пут Рудник–Топола. Уколико se наставе падавине могуће је ограничење кретања теретних возила, али још увек није донета таква одлука.

Проблема има у Чачку где је на градским улицама успорен саобраћај. Читаво пре подне пешаци су уместо тротоаром морали да ходају улицама, а многи аутомобили остали су "заробљени" на паркинг местима. На терену су екипе комуналних предузећа које раде на чишћењу тротоара и паркинга.

Према информацијама из ивањичких путева и њихове екипе су ангажоване и нема непроходних путева.

На подручју Горњег Милановца било је проблема са снабдевањем електричном енергијом, па је без струје било око 300 потрошача. Кварови на далеководу су отклоњени и сви потрошачи имају струју.

У Драгачеву регионални и државни путеви су проходни, а сеоски се чисте. Осим једног далековода са малим бројем корисника у Каони који је у прекиду, снабдевање електричном енергијом је уредно, потврдила је председница општине за РТС.

У Крушевцу су озбиљније падавине кренуле од поноћи и у међувремену је снежни покривач нарастао на 21 центиметар.

И поред интензивних падавина и брзине ветра од девет метара на час, сви путеви у Расинском округу су проходни, јавља дописник РТС-а. Возила се због снега на коловозу отежано крећу, посебно на Чокотином Брду и у Јанковој Клисури од језера Ћелије ка Блацу и према Александровцу.

У Крушевцу је хладније а има и више снега него на Копаонику. Температура је минус 10 степени. Пут ка Копаонику је проходан. Непрекидно се чисти деоница од Брзећа до Јарма због повремених мањих наноса. Овај снег је као наручен за све који се брину за скијашку сезону, тако да ће од сутра у скијашком центру радити 12 стаза.

Колапс у Краљеву, отклоњен квар на трафо-станици у Параћину

Снег који од јуче интензивно пада у Краљеву изазвао је данас општу пометњу на градским улицама и колапс у саобраћају, јавља дописник РТС-а.

 У краљевачком предузећу за путеве кажу да не постижу да очисте снег који и даље пада великим интензитетом. На терену је 15 машина али због јаког ветра сметови у граду достижу један метар.

Најтеже је возачима на прилазу планини Гоч. Саобраћај у Ибарској клисури се одвија успорено до Ушћа, одакле даље ка Рашки снега нема ни у трагу.

Око 30 одсто домаћинстава у Параћину остало је данас без струје, због залеђивања прекидача у трафо-станици. Квар је у вечерњим сатима отклоњен. Остало је још да се отклоне ситнији кварови на нисконапонској мрежи у појединим улицама.

Електричне енергије није било у насељима Глождак и Јагодњак, као и у делу центра града.

Снег пада и у Јагодини где је више грађевинских машина и око 50 радника ангажовано на чишћењу пешачких прелаза.

На магистралном путу Долове, између Пожаревца и Великог Градишта, често се дешава да путници буду завејани, али не и данас. Иако је за сада саобраћај отежан, путеви су проходни. Путари чисте путеве током целог дана и ноћи.

У Сабораћајној полицији Полицијске управе у Крагујевцу кажу за РТС да на коловозима има снега, али су сви путни правци, на подручју Шумадије проходни.

Екипе крагујевачког Предузећа за путеве од ноћас раде на девет пунктова и то без прекида. На терену су специјалне машине и камиони, а саобраћај се отежано одвија на успонима и брдском подручју, али, нема прекида.

На територији Крагујевца ангажовано је 11 екипа, од чега четири на селу и седам у граду. На рашчишћавању снега укључена су и два специјализована возила.

У Нишу су градске и приградске линије скраћене због наноса снега, а седам градских екипа на путевима чисти снег.

Снег који непрестано пада од после поноћи отежава саобраћај на Косову, а на прелазу Мердаре возила у колони дугој неколико километара за прелазак су чекала по неколико сати, јавили су приштински медији. Са приштинског аеродрома данас је отказано 10 летова.

Сви путеви првог и другог приоритета у Србији су проходни, а зимске службе увеле су 24-часовно дежурство, кажу у Министарству саобраћаја.

"Временска прогноза предвиђа да ће се у наредна два дана у централним и јужним деловима Србије око 10 до 20 центиметара снега налазити на путевима али очекујемо, пошто смо спремни за зимску сезону, да неће бити никаквих проблема", каже помоћник министра за друмски саобраћај Саша Стојановић.

Из АМСС-а подсећају да је за време новогодишњих и божићних празника отворен гранични прелаз Хоргош 2 (Реске) само за путничка возила.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво