Михољдан – почетак праве јесени

Празник светитеља и подвижника хришћанске вере Кирјака Отшелника, у народу познат и као Михољдан, обележава се у храмовима Српске православне цркве. Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен, а уколико се топли дани наставе, следи "михољско лето".

Према предању, свети Кирјак је рођен у Коринту крајем четвртог века и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, врло рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, где је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Боравио је у више манастира посвећен хришћанској вери и борећи се против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човек, иако је цео живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој обитељи светог Харитона, где су монаси јели једанпут дневно и то по заласку сунца. Киријака су монаси поштовали као исцелитеља и утешитеља болесних и невољних.

Поживео је 109 година и упокојио се 557. године у пустињи где је провео старост и последње године живота.

У православном календару се на овај празник помиње и освећење базилике светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

Свети Кирјак се слави у Боки Которској као заштитник помораца, а у појединим српским селима се одржавају заветине и организују литије. У Ваљеву и околини се на овај дан одржавају народни и црквени сабори.

Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен, а ако се топли дани наставе у народу се тај период зове "михољско лето".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво