Вербић: Наставни програм може да буде мањег обима

Министар Вербић рекао је за РТС да би требало направити приоритет - шта је потребно у програму, а шта не. Анализа ефикасности веронауке и грађанског васпитања показаће њихову оправданост, истакао је Вербић.

Срђан Вербић је рекао да ће анализе ефикасности часова веронауке и грађанског вастипања показати њихову оправданост и да је таква процена давно требало да буде урађена. 

Вербић је рекао да је он, с обзиром на то да тај проблем није решен годинама, преузео задатак да подсети све остале у систему шта су њихове формалне обавезе.

"Ако будемо имали нови наставни план и програм у марту месецу, онда ће од 1. септембра ђаци ићи по том новом планом у школу", рекао је Вербић гостујући у Дневнику РТС-а.

Вербић сматра да је данас школи неопходно више ваннаставних активности.

"Потребно је да ђаци развијају тимски дух, да учествују у различитим манифестацијама, да имају секције, да сами бирају какве садржаје желе, не мора све да буде на часовима", истакао је министар просвете.

Према његовим речима, важно је направити приоритет - шта је то што у програму треба да буде обрађено, а шта није неопходно.

"Мислим да има много тога што није неопходно и да наставни програм може да буде битно мањег обима, али да се томе што је мањег обима посвети више пажње", напоменуо је Вербић.

Министар просвете је указао на то да нису наставници у школама које имају хиљаду ученика и не могу сви да бирају у коју ће школу отићи.

"Понекад у тој школи има мало ђака и свега неколико одељења и уколико они желе да укрупне свој фонд часова и дају свој пун допринос онда то једино могу ако им омогућимо да се кроз додатну едукацију оспособе да предају још неке предмете", рекао је Вербић.

Према његовом мишљењу, највећи проблем данашње науке у Србији јесте дописивање на радове, али и проблем тога што има превише аутора на одређеним радовима и што је некима по неким неписаним правилима обезбеђено место на раду.

"Да ли је то зато што су старији, што воде групу или зато што поседују неки инструмент који нико нема на тој научно-истраживачкој установи и тај проблем желимо да решимо кроз рад одбора за етику", закључио је Вербић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво