Смотра, награде и похвале најбољим припадницима РВ и ПВО

Дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране обележен је почасном смотром на војном аеродрому "Батајница", наградама и похвалама најбољим припадницима РВ и ПВО, а потом и уручењем одликовања припадницима Министарсва одбране и Војске Србије у Команди РВ и ПВО и свечаношћу у Дому ваздухопловства у Земуну.

На основу Указа председника Србије Томислава Николића, његов изасланик Милорад Симић, у присуству начелника Генералштаба ВС генерала Љубише Диковића и команданта РВ и ПВО генерал-мајора Ранка Живака, уручио је 48 одликовања за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије и за ревносну службу припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

У Свечаној сали земунског Дома ваздухопловства одржана је свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противаздухопловне одбране. Скупу су присуствовали начелник Генералштаба генерал Диковић, са члановима колегијума, као и државни секретари у Министарству одбране Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, саопштило је Министарство одбране.

Том приликом, командант РВ и ПВО генерал Живак, истакао је да је примарни и свакодневни задатак контрола о заштита суверенитета ваздушног простора Републике Србије и заштита безбедности грађана и материјалних добара од угрожавања из ваздушног простора.

"Кроз наш ваздушни простор и у непосредној околини годишње се реализује и испрати више од пола милиона летова, просечно дневно од хиљаду до хиљаду и по, а у летњем периоду и више. Од тога, годишње се реализује више стотина летова са опасним материјама, односно скоро један сваког дана", рекао је Живак

Све то, како је истакао, у сарадњи са Контролом лета, будно прате дежурне снаге у приправности које су спремне да реагују на сваки случај одстуања од прописаних и најављених параметара лета, као и на појаву непознате летелице.

Одлуком команданта РВ и ПВО за дугогодишњу и успешну сарадњу аеродрому "Никола Тесла" додељена је Плакета РВ и ПВО, коју је генералном дитектору Саши Влаисављевићу уручио генерал Живак.

Генерал Живак уручио је захвалницу и наследницима генерал-пуковника Виктора Бубња, који су део богате заоставштине даровали Војсци Србије и тиме омогућили да униформе, одликовања, фотографије и други предмети који сведоче о лику и делу Виктора Бубња буду изложени у Музеју "Икар", а које су гости вечерашње свечаности могли и да погледају.

Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. године, када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво